Koester za N1: Inicijativa Schmidta je protiv odluka Bundestaga

Vijesti 25. jul 202211:51 > 12:55 4 komentara

Nakon što je iz diplomatskih izvora potvrđeno da Visoki predstavnik u BiH priprema izmjenu Izbornog zakona, čiji su detalji izmijenjeni, ali ne i potvrđeni, reakcije ne prestaju pristizati.

Za N1 je ovo ovome govorio Dietmar Koester, zastupnik SPD-a u Odboru za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

“Smatram da je ova inicijativa visokog predstavnika protiv odluka Evropskog parlamenta i Bundestaga. Jedan od glavnih ciljeva političke reforme u BiH jeste prevladati etničku podjelu zemlje. U odluci Bundestaga možemo naći rečenicu- tzv. Princip legitimnog predstavljanja odbija se, kako je to naveo Bundestag”, navodi Koester.

Smatra da je potez Schmidta korak unazad, koji nije u skladu sa 14 prioriteta EU s kojima BiH dobija kandidatski status. Dodaje da je odluka za njega neprihvatljiva I da je protiv demokratskih principa EU.

Lagumdžija uputio apel Schmidtu

A o ulozi susjednih zemalja Koester kaže:

“Smatram da to na kraju mora biti odluka političkih predstavnika u BiH. Neprihvatljivo je da predstavnik bilo koje od susjednih država pokušava intervenisati u ovoj osjetljivoj političkoj situaciji u kojoj se BiH nalazi. Veliki je napredak to što će se u BiH 2. oktobra.Ovi izbori moraju biti fer i demokratski. Ali ne mislim da nam je potrebna Izborna reforma na državnom nivou. Svjesni smo činjenice da je Evropski sud za ljudska prava odlučio da postoje nedostaci u pogledu etničkog pristupa u izbornom procesu. Moramo reformisati Izborni zakon u vezi sa odlukama Evropskog suda. A ovo je za mene veoma važno. Mora biti jasno da građani BiH moraju imati ista biračka prava i da imaju pravo da se kandiduju za poslanika u BiH bez obzira na etničku pripadnost. Ovo je važna stvar i mi ćemo to podržati. Evropski parlament je jasan u vezi s tim i moramo podržati demokratski razvoj, a ne element u kojem potvrđujemo etničku podjelu u BiH.”

HDZ i HNS su pozvali da se prestane s pritiscima na visokog predstavnika. Dietmar Koester izražava nadu da se gospodin Schmidt može uvjeriti da to kako se ponaša nije pravi način. Jer to nije put koji BiH treba da bi dostigla status kandidata. Ističe da je dobar potez bio kada je Schmidt odlučio da osigura budžet za izbore 2. oktobra. Ipak, Koster ističe:

“Kada je u pitanju reforma Izbornog zakona, mislim da to nije pravi put, sa moje tačke gledišta. To je neka vrsta nagrade za nacionaliste, i to ne bi promoviralo politiku Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji garantuje povratak svih u prijeratne domove. A to je veoma važno i za građane i za mir i za prevazilaženje etničke podjele u Bosni i Hercegovini.”

Adis Ahmetović pozvao je Scmhidta da odustane od odluke, dok je gospodin Josip Juratović za N1 izrazio slaganje s dijelom odluke, koji se odnosi na dio deblokiranja vlade, ali je naglasio da nikakva odluka još ne postoji i podsjetio da je Bundestag usvojio Rezoluciju u kojoj je dao punu podršku viskom predstavniku u BiH.Dietmar Koester ističe da je jasan stav Bundestaga I Evropskog parlamenta- želja da se prevaziđe etnička podjela u BiH.

“Reforma Izbornog zakona, koja potvrđuje etničku podjelu, nije prihvatljiva. Svaki narod mora, svaka osoba mora imati pravo glasa, da bira i mora imati pravo da se kandiduje na izborima. I stoga je jasno da se moramo reformisati u tom pravcu u Bosni i Hercegovini. A to bi Bosnu i Hercegovinu približilo demokratskoj državi koja prevazilazi etničku podjelu i koja može dobiti status kandidata, a koja će se približiti Evropskoj uniji. I na kraju, to bi poboljšalo šanse da Bosna bude stabilna, demokratska država, koja će biti dio Evropske unije”, zaključio je Dietmar Koester.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare