Koga je odlikovao Milanović u Mostaru?

Vijesti 08. apr 202219:16 > 09. apr 2022 06:58 2 komentara

Posjeta Milanovića prošla je bez novih političkih reakcija. Najviše pažnje izazvalo je odlikovanje Ive Lozančića. Za jedne provokacija i negiranje zločina koje su počinili pripadnici HVO-a, za druge jasan pokazatelj hrvatskog bića u BiH.

“Uticati na vrh hrvatske politike da se protjeraju svi muslimani iz Hrvatske, da se napravi puno primirje sa Srbima na cijelom prostoru (Brčko, Orašje i cijela Hrvatska) dok se izvrši rasplet u bivšoj BiH”,  dio je prijedloga zapovjednika Ive Lozančića danas posthumno odlikovanog u Mostaru. Odlikuje se čovjek , kaže za N1 novinar Faruk Vele, koji je neskriveno napadao i bosanske franjevce, Vrhbosansku nadbiskupiju i sve one koji nisu zagovornici separatističke politike.

“Zašto gospodin Milanović ako je htio da odlikuje jedinice HVO-a i ako je dobronamjeran prema BiH, zašto nije odlikovao jedinice HVO-a u Sarajevu ili u Usori gdje insistira g. Lozančić te snage HVO-a jer nisu htjele da uđu u sukobe sa legalnim snagama Armije BiH, zašto nisu odlikovane jedinice Bihaća gdje imaju svoju ulicu”, kazao je Vele.
Zločine ne treba generalizirati , poručuje novinar Ranko Mavrak, a dio žrtavu za BiH kakvu imamo danas podnio je i HVO. Poruke Milanovića iščitava kao jednostavne i jednoznačne, a odlikovanju Lozančića kaže:

“Želim samo podsjetiti da je Lozančić bio jedan od važnih kreatora vlasti u vrijeme alijanske kada je bio bliski suradnik Krešimira Zubaka i bio jedan od promotora te zamisli da se zapravo pokuša BiH ponuditi jedan novi politički koncept. Znamo kako je on završio a u to doba niko nije problematizirao njegovu ratnu prošlost”, objasnio je Mavrak
Osim jedne rečenice sarajevske trojke SDP, NS, i NiP u kojoj se s dolaskom Milanovića na godišnjicu HVO-a uočava koordinacija sa Dodikom i politikom podjela, drugih reakcija nije bilo. Ranije je lider SBB-a Fahrudin Radončić dolazak Milanovića okarakterisao kao guranje prsta u oko Bošnjacima, kao najbrojnijem narodu, ali i najvećoj žrtvi genocida i ratnih zvjerstava višestruke agresije na BiH, dok su iz NES-a istakli selektivno, netačno i štetno tumačenje bliže historije miješanjem u unutrašnje političke odnose u BiH
“Izvrtanje historijskih činjenica je opasno i nikad nije dobronamjerno i to gospodin Milanović upravo čini sa svojim izjavama u nekakvoj agresivnoj misiji prekrajanja činjenica i historije i jednim ružnim i vrlo negatinim emocijama i usmjerenim porukama prema Bosancima, Bošnjacima i svima onima koji su branili BiH”, kategoričan je Nermin Ogrešević  iz NES-a.

Novinar Vele podsjećaja da ne treba zaboraviti ni ranije izjave Milanovića o genocidu u Srebrenici i činjenicu da se nije pojavio na posljednjem obilježavanju u Potočarima. Sramotno je, kaže Vele, za Milanovića da uoči 29.godišnjice Ahmića gdje će biti ukopano i pet članova porodice Salkić koje su ubili pripadnici HVO-a u aprlu 1993, dodjeljuje odlikovanja
“Politika koju propagira Milanović , nije politika cijele Hrvatske , nije politika cijelog hrvatskog naroda i ima značajan broj prijatelja BiH u Hrvatskoj, značajan broj ljudi koji žele dobru suradnju i dobre međuljudske i međususjedske odnose”, kazao je na kraju Vele.

Politika Milanovića je, zaključuje Vele, ozbiljan zaokret u odnosu na Ivu Josipovića koji se 2010. godine poklonio žrtvama Ahmića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare