Koga je stid, a ko će u šumu: 7000 maraka za nerad

Vijesti 23. nov 202119:21 0 komentara
N1

Dok građani BiH prosvjeduju zbog niskih plaća, oni koji ostvaruju deset puta veća primanja iz budžeta kojeg svi plaćamo i dalje se ne osjećaju odgovornim da taj novac i zarade. Iako je danas nakon zahtjeva jedne trećine delegata napokon sazvana hitna sjednica Doma naroda državnog parlamenta, već sada se zna kako sjednici neće prisustvovati predstavnici srpskog naroda iz RS. Stranke opozicije se slažu u jednom, na "većini" je da riješi krizu.

Od 34 mjeseca koliko radi Parlament u novom sazivu, 17 mjeseci nije održana ni jedna sjednica. No svejedno su na račune parlamentaraca uredno stizale plate i primanja u iznosima i preko 8000 maraka. Ima i onih koji se stide

“Mi smo posljednju sjednicu imali prvog sedmog, prije pet mjeseci. Zaista je sramotno, jutros čujem rudara da je njegova plaća 570 maraka, da imamo plaću deset puta veću od njih, a da gospoda pola mandata neće ovdje da dođe, a kamoli da radi svoj posao. To je sramotno”, istakao je Zlatko Miletić, nezavisni delegat u Domu naroda PSBiH.

Ispred jedne trećine grupe delegata, Denis Bećirović zatražio je hitnu sjednicu Doma naroda sa samo jednom tačkom – što je zvaničan razlog blokade institucija. Poslovnik nalaže održavanje barem jedne sjednice mjesečno, blokada je neustavna jer se ignorišu institucije, dodaje.

“Gospodo imate dvije opcije. Jedna je da radite u parlamentima, u Vijeću ministara u organima gdje ste izabrani. Druga je da radite u šumi, u ilegali. Ne postoji treća opcija. Vrijeme je da odgovorite”, kazao je Denis Bećirović delegat u Domu naroda PSBiH (SDP).

Ko će u šumu, a ko u Parlament. Nakon nekoliko inicijativa, predsjedavajući Doma naroda konačno je sazvao hitnu sjednicu, Predsjedavajući Predstavničkog doma potvrdio kako će redovna biti održana polovinom narednog mjeseca

“Ako se ne sazove sjednica onda nas pitaju zašto je nismo sazvali, kako možemo trpiti ovakvu situaciju, da se ne pokušamo osvrnuti na nju u najbitnijoj instituciji, u Parlamentu. Ako je sazovemo zašto smo to radili, samo pravimo trošak, jer srpski delegati neće doći. Tako da je teško ugoditi. Naše je da pokušamo, na njima je da odgovore”, kazao je Bakir Izetbegović predsjedavajući Doma naroda PSBiH (SDA).

Iako su danas najavljene obe sjednice, već sada se zna da nijednoj neće prisustvovati parlamentarci iz RS, osim Adila Osmanovića, člana SDA. No ono u čemu se slaže opozicija RS, ali i Federacije BiH da je odgovornost na “većini” da odgovore

Pa su tako od predsjednika NSRS, opozicione stranke u RS zatražile da se što hitnije raspravlja o efektima zaključaka koji su usvojeni a kojima je naložen bojkot, kako se primjenjuju zaključci, kako izaći iz krize u kojoj se BiH nalazi. Tome sigurno neće pomoći putevi i susreti koje najavljuje Milorad Dodik, ili kako je danas poručio Mirko Šarović.

“Da li stvarno mislite da Erdogan može riješiti situaciju u BiH, ili Putin da će to uraditi, Angela Merkel? Mi apsolutno zaboravljamo da ovde postoji parlamentarna većina koja je podjelila povlastice, podjelila fotelje. I sada gledaju u opoziciju da ona predloži rješenje. Ne ide to tako. Oni su odgovorni za ovo”, istakao je Mirko Šarović zastupnik u PD PSBiH (SDS).

Inače radnom sastanku sa sekretarkom OSCE-a danas su prisusvovali svi članovi kolegija oba doma državnog parlemnta, no sjednica kolegija održana je bez predstavnika iz RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!