Koje su opcije BiH ako Rusija zaustavi plin: Naš proizvod kao alternativa C

Vijesti 13. maj 202210:55 > 11:05 2 komentara
N1

"Cijena energenata u Federaciji Bosne i Hercegovine je najbolja u cijeloj Evropi", poručio je u programu N1 ministar energetike i rudarstva FBiH Nermin Džindić. Mnoge, ipak, cijena sa razlogom ne oduševljava, kao ni činjenica da BiH nema razvijen alternativni način obskrbe plinom, nego je u potpunosti oslonjena na ruski gas koji stiže preko Turskog toka. Džindić poručuje kako se o alternativama razgovara.

Suprotno strahovima mnogih, kada je u pitanju obskrba plinom, Džindić naglašava kako trenutno nijedna stavka ne upućuje na to da bi moglo doći do prekida dotoka ovog energenta do Bosne i Hercegovine.

Rusija će sutra prestati isporučivati gas Bugarskoj, ostaje li BiH bez plina?

“Da li će do toga doći na početku grijne sezone, to niko ne može reći”, naveo je Džindić.

Ukoliko do prekida ipak dođe, Energoinvest je u međuvremenu dobio zadatak da preispita mogućnosti alternativnog snadbijevanja istim pravcem, ali iz potpuno drugog izvora, dodao je sagovornik N1. Povratna informacija se očekuje u narednih deset ili petnaest dana.

Džindić navodi kako se razmatra i mogućnost pokretanja aktivnosti brze implementacije snadbijevanja ukapljenim plinom preko naftnog terminala u Pločama.

“Alternativa A je osnovni pravac. B je alternativni izvor. C je da Kanton Sarajevo, koji je najveći korisnik plina u Federaciji BiH, alternativu ima u grijanju na električnu energiju. Mi smo učinili dodatne napore da Blok 4 Termoelektrane Tuzla i Termoelektrane Kakanj pustimo u funkciju i da imamo dovoljnu količinu električne energije. Kada cijenovno posmatramo, našu cijenu električne energije prema domaćinstvima, cijenu plina i drugih energenata, ubjedljivo je najbolja cijena električne energije”, istakao je ministar energetike i rudarstva FBiH.

Poručio je i kako je cijena električne energije u FBiH je najniža cijena u regionu i u Evropi.

“Dakle, imamo naš proizvod kao alternativu C. Na sve ostalo mi nemamo uticaja”, zaključio je Nermin Džindić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare