Koji dužnosnici EU i SAD stižu u novu posredničku misiju u BiH ove sedmice?

Vijesti 25. okt 202111:40 0 komentara
N1

Dužnosnici diplomacija SAD i Europske unije stižu ovog tjedna u BiH kako bi pokušali posredovati u rješavanju političke krize koja već mjesecima potresa našu zemlju, dok visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt istodobno traži priliku pred državnim parlamentom obrazložiti svoje stajalište o tome.

Iz Delegacije Europske unije u BiH potvrđeno je kako glavna ravnateljica europskog odjela službe za vanjske poslove Unije (EEAS) Angelina Eichhorst u srijedu dolazi u Sarajevo zajedno s posebnim američkim izaslanikom Matthewom Palmerom.

Eichhorst je bila prva dužnosnica EU koja je izravno kontaktirala čelnike ključnih političkih stranaka u BiH nakon što su šefovi država ili vlada EU potkraj prošlog tjedna razmatrali trenutačno stanje u BiH izražavajući zabrinutost razvojem događaja.

Predsjednik hrvatske vlade Andrej Plenković tada je kazao kako je svoje europske kolege upozorio na stanje u BiH i na tenzije koje postoje, odnosno na djelovanje Milorada Dodika, za kojega je istaknuo kako svojim najavama šalje poruke destabilizacije BiH.

“Hrvatska se zalaže za jedinstvenu BiH, za njenu samostalnost, suverenost i kvalitetno funkcioniranje, ali isto tako sam vrlo jasno naglasio da EU treba pomoći, zajedno s našim partnerima, a tu prije svega mislim na SAD, da se postigne pravovremeni dogovor o reformi izbornoga zakonodavstva te da na izborima koji će biti točno za godinu dana Hrvati kao jedan od tri konstitutivna naroda budu legitimno i ravnopravno zastupljeni u najvišim institucijama BiH”, kazao je tada Plenković.

Eichhorst je gotovo identične ocjene u odvojenim telefonskim razgovorima u nedjelju prenijela predsjedniku HDZ BiH Draganu Čoviću, Stranke demokratske akcije (SDA) Bakiru Izetbegoviću te Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku.

“Istaknula je potrebu da se prestane s razdornom i provokativnom retorikom i djelovanjem. To se odnosi i na preispitivanje jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje. Ponovila je nedvojbenu opredijeljenost Europske unije i potporu EU perspektivi BiH kao jedinstvene, ujedinjene i suverene zemlje, ističući da je što raniji dogovor o ustavnoj i izbornoj reformi od najveće važnosti”, navodi se u priopćenju dostavljenom medijima.

Američki izaslanik Matthew Palmer, koji je ranije bio posebni izaslanik za zapadni Balkan, sada ima zadaću baviti se isključivo reformom izbornog sustava u BiH.

On i Eichhorts zajedno su već bili u Sarajevu u srpnju, u prvoj zajedničkoj posredničkoj misiji, no tada nije bilo nikakvih rezultata. Jedini novi prijedlog o kojemu se tada razgovaralo bila je sugestija iz Washingtona da bi se problem provedbe presuda Europskog suda za ljudska prava mogao riješiti uklanjanjem etničkih prefiksa uz titule tri člana Predsjedništva BiH, no za to nije bilo razumijevanja ni u HDZ-u kao ni u SNSD-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!