Kojom vakcinom će se vakcinisati Tegeltija, Novalić, Višković i Šeranić

Vijesti 21. jan 202118:45 3 komentara
N1

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcine. Pregovarat će se sa Pfizerom i prozivođačima ruske i kineske vakcine. Iako su ranije zvaničnici konstatovali da će BiH u nabavci slijediti odobrenja Evropske agencije za lijekove, ističu da će uvesti svaku vakcinu koja je registrovana u nadležnoj Agenciji BiH. No, do sada, potvrđeno je ranije za N1, nijedna vakcina nije dobila odobrenje.

Na jednom mjestu svi nadležni za proces nabavke vakcine u BiH. Odlučuju da se pokreće direktna nabavka i pregovori s proizvođačima Pfizerove, ruske i kineske vakcine. Još uvijek ne znaju koliko će nas to koštati.

Novac nije planiran u ovom trenutku. Novca će biti kad se iskažu potrebe“, izjavio je Zoran Tegeltija, predsjedavajući VM BiH.

Mi već imamo i distributera za BiH, time i za RS. Ima već sa proizvođačem potpisan ugovor i zaista očekujem. Ne želim danas da govorim o danima ili satima. Evo rečeno je bit će za tri ili pet dana, naprosto bit će u najkraćem roku ruska vakcina na prostoru BiH“, naveo je Radovan Višković, premijer RS.

Mi prihvatamo ono što se registrira u Evropi, a naravno po zakonu prihvatamo i sve što se registrira u našoj Agenciji za lijekove“, istakao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

Iz Agencije za lijekove već su za N1 odgovorili da se niko do sada od proizvođača ili pravnih zastupnika bilo koje vakcine protiv COVID-a 19 nije dobila odobrenje na tržištu BiH. No pravne prepreke nisu prepreka vakcinalnoj kampanji.

Ja uopće nemam problem da se vakcinišem bilo kojom vakcinom koja dođe u BiH“, naveo je Alen Šeranić, ministar zdravlja RS.

Vjerujem svim vakcinama i vakcinisat ću se, ali neću da to prvi uradim iz prostog razloga da sutra ne bi bila priča evo premijer želi da se zaštiti, da se on prvi vakciniše“, rekao je Višković.

Isto nemam problem da se vakcinišem bilo kojom vakcinom koja dođe prvo“, kazao je Novalić.

Uopće nemam problema da primim vakcinu ukoliko liječnici to odluče, budući da sam prebolovala koronu pa kažu da imam imunitet“, istakla je Ankica Gudeljević, ministrica civilnih poslova BiH.

Ukoliko je potrebno radi povjerenja javnosti, ja ću se isto vakcinisati bilo kojom vakcinom“, naglasio je Tegeltija.

Danas je istaknuto i to kako su spremni planovi za vakcinisanje, konkretno premijer RS kazao je da su danas na sjednici Vlade usvojeni planovi u kojima se nalaze i predstavnici medijska sile.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare