Kojović o sastanku s opozicijom RS: Ako treba, finansirat ćemo izbore

Novi dan 09. dec 202110:22 > 11:34 2 komentara
N1

Predrag Kojović, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, za N1 je govorio o jučerašnjem sastanku opozicionih stranaka iz Federacije BiH i Republike Srpske, na kojem je doneseno nekoliko zaključaka za budućnost BiH. Istaknuto je da se izbori moraju održati i da će, ako bude potrebno, opozicija finansirati izbore.

Govoreći o sastanku, Kojović kaže da ne treba praviti nerealna očekivanja i euforiju.

“Mislim da je ovo početak jednog procesa za koji vjerujem da je jedini pravi, suštinski izlazak iz ove situacije u kojoj se nalazimo”, kazao je.

Navodi da je puno uradio da do ovog sastanka dođe, dodavšin da razmišljanja i odnose opterećuju stvari i pitanja koja su bolna i teška.

“Kada je u pitanju prošlost, svi smo vrlo emotivni oko toga. U tom smislu ova grupacija se ne razlikuje od vladajuće koalicije, u smislu da postoje stvari iz prošlosti koje ih dijele. Ono što sam ja iz ovog sastanaka izvukao jeste opredjeljenje da se radi o ljudima sa kojima se može razgovarati, da imamo jednu okrenutost prema budućnosti i čini mi se slaganje konceptualno kuda bi trebala ići BiH i šta bi trebalo uraditi na tom putu i čemu bi trebalo posvetiti pažnju”, kazao je.

Opozicija spremna finansirati izbore

Smatra da je važno da se počne graditi povjerenje na stvarima oko kojima se slažu.

“Ovo je jedan politički projekat u koji želim uložiti sve što imam, u ljudskom i političkom smislu. Zaista mislim i nakon učestvovanja na sastancima sa strancima, rješenje za BiH, da ova zemlja izađe iz agonije i sukoba i da krene naprijed, da ljudi prestanu odlaziti, da se ekonomija počne oživljavati, da stvorimo jednu atmosferu u kojoj ćemo možda biti u stanju da mirnije i racionalnije pričamo o stvarima koje su teške i problematične”, kazao je.

Prema njegovim riječima, opozicija iz oba entiteta ima utisak da je vladajuća koalicija prestrašena mogućnostima koje bi se moglo dogoditi na izborima 2022. godine.

“Jedna radikalna promjena u oba entiteta, da su u tom smislu spremni sabotirati, tj. spriječiti održavanje izbora, jer im je to bolje nego da izgube te izbore. Ono što smo mi razgovarali je ne samo da se izbori moraju održavati, nego da ćemo u organima u kojima imamo mogućnost upravljanja, ako treba da ćemo mi finansirati te izbore”, kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare