Količine hrane su sve manje, a novčanik se sve lakše prazni

Vijesti 12. apr 202218:03 > 18:12 0 komentara

Populizam političara i nedonošenje pravovremenih mjera hrani inflaciju. Inflacija izgladnjuje bh stanovništvo. Oni koji mogu prekinuti taj lanac zbog enormnih primanja inflaciju i ne osjećaju.

Pogledati jednu, pa drugu cijenu. Oprezno birati jer novčanik nije pun. Život sve skuplji. Početkom godine četveročlana porodica za hranu je davala 1063 KM. Sada u martu mora dati čak 342 KM više. Dok izostaje politička reakcija, bosanski humor je uvijek tu:

”Ja sam upravo iz kupovine, kupio sam namirnice za par dan izuzetno su teške… ali je prednost što mi je sada u novčaniku puno lakše pa mogu da nosim ovu količinu”, kaže Mirsad Abdagić Kike.

Količine su sve manje, a novčanik se sve lakše prazni. Meso je luksuz, ulje je skoro 6 KM.

Nedonošenje političkih odluka, kao i panična kupovina pogoduju inflaciji. S druge strane odavno izostaje podsticaj domaćoj proizvodnji, pa drastično mnogo više uvozimo nego izvozimo. Oni koji proizvode kažu da njihove cijene nisu povećane.

”Sve što je naše, nije skupo. Naš je luk, mladi luk od 200 g košta 1 KM. Naša je salata – kg je 3KM, proizvodim blitvu kg blitve je 2,50 KM. Kila zelja je 2,50 KM. Šta je ovdje skupo? Skupo je sve što je uvozno”, objašnjava Osman Omerbegović.

I to uvozno bi moglo biti jeftinije da su cijene goriva niže. Nadležni, kažu ekonomski analitičari, umjesto ukidanja akciza pričaju o maržama.

”Nisu samo jednog dana trgovci rekli: ajde da budu veće marže pa da se pojavi inflacija. To je deplasirano. Nažalost, politika ide u pogrešnom pravcu”, naglašava Admir Čavalić, ekonomski analitičar.
Faruk Hadžić, ekonomski analitičar također ističe svoje viđenje šta domačći politički zvaničnici mogu uraditi.

”Apelujemo još jednom konkretno na Dom naroda da se ukinu akcize odnosno da se ukine naplata akciza na gorivo i da se tako direktno utiče na pad cijena ovog energenta u BiH”, navodi Hadžić.

Građani sve to osjećaju na svojoj koži. Oni koji to mogu promijeniti, pokazalo je istraživanje, zbog svojih primanja i nemaju osjećaj da inflacija znači prazan stomak, zaduživanje i čekanje nikada dočekanih boljih dana.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!