Količine vakcina daleko od dovoljnih za stvarni početak masovne vakcinacije

Vijesti 11. maj 202118:32 0 komentara

Medijski radnici u RS još danas imaju rok da se prijave za vakcinaciju protiv COVID-a 19. I pojedini kantoni u FBiH proširuju prioritetne skupine za vakcinaciju. Ipak, vakcina je i dalje malo, a onih kojima je neophodna je još uvijek mnogo.

Nakon starijih od 65 godina, hroničnih bolesnika, RS planira proširenje opsega vakcinacije i na medijske radnike kojih se do danas prijavilo oko 600.

“Zbog ovako velikog interesovanja odlučili smo da kolegama omogućimo da se još danas prijave, podsjećamo radi se o prioritetnoj grupi medijskih radnika, to su novinari, snimatelji i fororeporteri sa prebivalištem u RS”, kazao je Branimir Đuričić, Udruženje novinara RS.

U KS danas je proširen opseg vakcinacije, vakcinišu se osobe sa transplantiranim organima, i dijalizni pacijenti. U redovima ispred sarajevske zetre zatičemo i mlađe od 75 godina. Svi su kažu, dobili poziv,

“Transplantacija dva puta, došla sam ovdje, primila vakcinu, prošla mimo ovog reda, sproveli su nas, sve je prošlo kako treba. Pozvala bih sve naše kolege, koji su na dijalizi, ili koji su transplantirani da se vakcinišu”, kazala je Amela Šiljević, osoba sa transplantiranim organima.

“Osjetila sam olakšanje, da mogu hodati, da mogu negdje izaći, ima dvije godine nisam izašla, nisam prebolovala koronu, i strah me je. Većina je prebolovala, i opustila se, mene je bilo strah”, kazala je Nura Vrabac, dijalizni pacijent.

Situacija se stabilizuje

Dobra vijest je da se situacija se na prostoru FBiH stabilizuje poručuju iz Ministarstva zdravstva FBiH. Ukupna incidenca je ispod 50, dok je u tri kantona još uvijek oko 100.

“Važno je reći da se u ovom trenutku imunizacija nastavlja na području cijele FBiH. Do proteklog ponedeljka imali smo preko 55 hiljada vakcinisanih osoba”, naveo je Goran Čerkez, Ministarstvo zdravstva FBiH.

Broj vakcinisanih u BiH još uvijek je daleko od zadovoljavajućeg. Količine vakcina koje pristižu i dalje su daleko od dovoljnih za stvarni početak masovne vakcinacije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!