Koliki rast plata bi spriječio odlazak zdravstvenog kadra u inostranstvo?

Vijesti 18. maj 202119:25 0 komentara

Borba za plate je i u bh. entitetu Republici Srpskoj. Nije pitanje kada, već koliko će plate u Republici Srpskoj biti povećane. Povećanje od 5% medicinarima je poniženje, smatra je Sindikat. Jedan od modela je rast neoporezivog dijela plate na 1.000 KM. Dok se jedni bore za veće plate, drugi u Sindikatu „Elektroprivrede Republike Srpske“ zbog kolektivog ugovora najavljuju proteste u petak u Gacku.

Borba medicinara s koronom traje, baš kao i ona sindikalna sa Vladom oko povećanja plata. Rast od 5% neprihvatljiv je i omalovažava zdravstvene radnike, stoji u zajedničkom saopštenju dva sindikata. Koliki rast bi spriječio odlazak zdravstvenog kadra u inostranstvo?

(Ne)ostvariv model

“Tačna cifra da medicinska sestra ima platu od 1500 KM. Mi smo svjesni da ta plata ne može odmah biti povećana na 1500 KM, ali smo rekli i ministru da se mora napraviti modul, da se uz ovo povećanje potpiše memorandum o narednim planskim povećanjima, da mi tačno znamo koliko ćemo imati povećanja do nove godine, od nove godine, u sljedećoj godini…”, naveo je Mirko Šerbedžja, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara RS.

Minorno povećanje plate, za maksimalne napore u doba korone tako je ocijenjeno ponižavajućim. Pominju se i protesti. Rješenje je koalicionim partnerima predložila Ujedinjena Srpska kroz povećanje neoporezivog dijela plate sa sadašnjih 500 na 1.000 KM, ali i uvođenjem toplog obroka. To je prihvatlljivo i poslovnoj zajednici.

“Mi znamo šta bi htjeli, ali moramo da izračunamo šta bi moglo. Mi smo izračunali da ovih 1.000 KM neoporezivo može, sada treba da sa Vladom da ispregovaramo”, rekao je Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Saša Trivić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kazao je da zdravstveni radnici trebaju imati poseban tretman.

“Ukoliko ne budemo našli model povećanja plata uskoro ćemo ostati bez onih koji treba da nas liječe. Mi dugo godina zagovaramo model da sve ono što držva rastereti poslodavca treba da ide u plate radnika, tako da je i ovaj model realno ostvariv”, dodao je.

Organizovani protesti

Prosječna plata u RS je oko 500 eura. Nezadovoljni su stanjem mnogi, među njima i radnici Elektroprivrede Republike Srpske. Od 2008. godine im nije podignuta cijena rada, uprava im je poslala kolektivnni ugovor na potpis bez usaglašavanja tvrde. Najavljujući protest za petak u Gacku. Poručuju, povešće i žene i djecu jer im je ugrožena egzistencija. No, hoće li epidemiološke mjere spriječiti protest?

“Prije dva dana imamo politijadu u Trebinju na kojoj je trenutno 250 studenata, danas im se pridružuje još 1.250 studenata, dakle, neki ljudi mogu da se okupljaju na otvorenom. Konkretno smatram da su ove mjere na snazi da sindikati ne bi mogli da izraze svoje nezadovoljstvo. Neće ovo trajati vječno. Onog momenta kada mjere budu ukinute, ako ne dođe do dogovora i povećanja plata moraju biti sigurni da će biti organizovani protesti”, rekao je Božo Marić, Konfederacija sindikata RS

“Nemojte toliko krasti, kraduckajte”, poruka je uoči protesta radnika u Gacku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!