Koliko će sve ovo potrajati

Vijesti 19. mar 202119:24 > 19:27 0 komentara

Iz svih zdravstvenih centara u Bosni i Hercegovini već sedam dana stižu upozorenja o popunjenosti zdravstvenih kapaciteta, broju zaraženih medicinara, potrošnji kisika. Sistem se pokušava održati reorganizacijom, novim drive-in punktovima, ali i dodatnim angažmanom kadra s burze rada. Pitanje na koje niko nema odgovor je koliko će sve ovo potrajati?

“Mi očekujemo veliki broj ljudi ovdje da se testira posebno za vrijeme ljeta kada će mnogi dolaziti da se testiraju”, kaže Almir Pašagić, direktor DZ Vogošća.

Dodatno rasterećenje javno zdravstvenog sektora desit će se otvaranjem terapijskih ambulanti. No i za takvo nešto potreban je kadar.

“Tu će nam trebati kadar za što smo na neki način dobili odgovor da će biti nadomješteno. Vratit će se i moji uposlenici. Pet doktora mi je u jednom momentu bilo u izolaciji, jedan se vratio”, ističe Nijaz Štitkovac, direktor DZ Ilijaš.

U sistem su uključene i privatne zdravstene usluge koje imaju ugovore sa kantonalnim Zavodom zdravstvenog osiguranja. Pacijenti koji su već prošli kroz sistem liječenja u privatnim klinikama upozoravaju da su u nekima cijene promijenjene ili nisu jasno određene. Pokušavamo sami saznati.

Cijena je 50 KM, nalaz vam bude gotov sutradan, ako odete u subotu nalaz vam bude gotov u ponedjeljak. (N1: Neko reče da je 35 KM?) 35 KM je samo RTG pluća bez očitanja pulmologa, a sa očitanjem je 50 KM”,

Upravo privatni sektor uskoro će se susresti sa još jačim inspekcijama.

“Da vidimo ko uopšte u privatnim zdravstvenim ustanovama može i smije propisivati terapiju. Mi smo imali u nekoliko slučajeva da se u privatnim ustanovama propisuje terapija koja je u nekom neskladu sa liječenjem COVID-19. To je jedna stvar, a druga stvar da se dešavalo da su pacijente  odlagali sa početkom terapije i ti su pacijenti letalno završili”, kaže Haris Vranić, ministar zdravstva KS.

Krevet više traži se i u drugom bh. entitetu. U UKC-u RS za smještaj COVID pacijenata otvoren je i sedmi sprat, čime će, kako tvrde iz UKC-a, dostići limit za COVID intenzivnu njegu. Zbog popunjenosti kapaciteta otvara se i hirurška šok soba za COVID pacijente.

“To znači da će pacijenti koji zahtijevaju post operativnu intenzivnu njegu, traumatizovani pacijenti koji nam nažalost dolaze svakog dana, doći u situaciju da se traži krevet više ili da nemamo mogućnost da na pravi način pružimo ono što je potrebno svakom od naših pacijenata“, navodi Slobodan Hajder, pomoćnik generalnog direktora za medicinske poslove.

“Građani moraju biti svjesni da smo stvarno došli u pet do 12 što se tiče i kapaciteta DZ-a i kapaciteta UKC-a”, poručuje Nevena Todorović, direktorica JZU Dom zdravlja Banjaluka.

Pet do 12 zvoni širom BiH. Prednost koja je ranije postojala gubi se pred žestinom novog trećeg vala, brojevi vrtoglavo rastu i svakog dana alarmiraju činjenicom izuzetno visoke stope smrtnosti.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!