Koliko će trajati izricanje presude Ratku Mladiću?

Vijesti 07. jun 202117:02 0 komentara
Helena Eggleston
Helena Eggleston (BIRN BiH)

Helena Eggleston, glasnogovornica MMKS-a govorila je o sutrašnjem izricanju presude Ratku Mladiću. Ona je govorila o uslovima u kojima će se izricanje odvijati kao i da će trajati "oko sat vremena". Izricanje presude počinje u 15 sati. Videoprijenos sa pola sata zakašnjenja.

Eggleston je otkrila kako je “sve spremno” za sutrašnje izricanje presude Mladiću.

“Žalbeno vijeće će izreći presudu u ovom predmetu. Akreditovan je veliki broj novinara, što stranih što domaćih. Preko 80”, kazala je on. Dodala je kako će zbog pandemijskih restrikcija mali broj reportera prisustvovati presudi.

“Također, zbog COVID-19 neće biti prisutnih osoba u galeriji sudnice. Već samo u aoli Mehanizma. Predstavnici žrtva i diplomatskog kora, ali i drugi, pratit će izricanje u posebnim prostorijama. I pod striktnim mjerama vezanima za pandemiju”, otkrila je Eggleston.

Na pitanje kakvo je zdravstveno stanje Ratka Mladić? I da li će biti u mogućnosti da prisustvuje izricanje presude, Eggleston nije htjela komentarisati.

Helena Eggleston o zdravstvenom stanju Mladića

“Te informacije su povjerljive prirode. Također, ne bih željela komentarisati ni ko će sutra biti prisutan od strana u postupku. Mogu reći da je Mehanizma omogućio svim stranama da budu prisutni uživo u sudnici. Ili da prate izricanje presude putem video linka na drugim lokacijama”, navela je Helena Eggleston.

Na kraju je istakla kako se očekuje da će izricanje presude trajati “oko sat vremena”.

Sutrašnje izricanje presude zakazano je za 15:00 sati. Na N1 pratite specijalni program koji počinje u 12 sati.

Inače, Ratko Mladić uhapšen je u Srbiji i izručen Haagu 2008. godine, od kada se nalazi u haškom pritvoru. Prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prije četiri godine Mladić je osuđen na doživotni zatvor za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovječnosti u 15 općina u Bosni i Hercegovini, opsadu, snajpersko djelovanje i terorisanje građa Sarajeva od 1992. do 1995. i držanje pripadnika mirovne misije UN-a kao talaca tokom NATO bombardovanja.

Od 11 tačaka optužnice, Mladić nije osuđen po jednoj, za genocid u šest bosanskohercegovačkih općina u kojima su u ratnom periodu jedinice pod njegovom komandom imale kontrolu i činile zločine nad nesrpskim stanovništvom. Među tim općinama je i Prijedor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!