Koliko institucije BiH štite žene: Alma Kadić kao dokaz da nije bilo dovoljno

Vijesti 25. sep 202119:04 0 komentara

Nakon stravičnog zločina u Hrvatskoj, još jednom smo se zapitali, šta institucije u BiH rade na zaštiti žena. Da je odgovor - nedovoljno, pokazuje primjer 34-godišnje Sarajke Alme Kadić, koja je uprkos presudama i zabranama ubijena na roditeljskom pragu u julu ove godine.

Naoružani Eldin Hodžić 4. jula vratio je kćerkicu staru četiri godine majci Almi. Zbog zabrane prilaska Almi, djevojčicu je preuzimala nana Sevda. Hodžić je nasrnuo na nju, pokušavajući da uđe u kuću. Alma je izašla moleći da joj majku pusti.

“Svuče je za kosu, i pištolj, babo njen govori šta to radiš? Ona ništa ne progovara. Kako se popela na ploču, zavika majko, da ja bježim. Ma kakvo bježanje. Ona opet majko. Uperio je i u mene pištolj. Mene nije strah, rekoh pucaj. Kontam halalit ću svoj život za njen”, priča Sevda.

Potresena ne može da izbriše ni zvuk ni sliku momenta u kome je kćerku izgubila.

“Opali! Kontam da nije plašljivac, Da je imao municije ubio bi prvu mene. Ali kako on ispali, ona pade. Ja nisam mogla ništa progovoriti, a to je ni korak od mene. Babo joj priđe, ubi li mi to dijete, Ništa ja, ne mogu da se pomjerim ni da progovorim. Prilazi mi, mene drama, da ja zovem hitnu-ubio mi dijete. On krenu, okrenu se na mene i kaže sledeći metak ti je sinov”, nastavlja sagovornica N1.

Nije prvi put da je Hodžić sa pištoljem došao kod Kadića. Prijetio je i nasrtao i na Almu, ali i njenu porodicu. Sve je rezultiralo obostranom zabranom prilaska, ali i presudama. Pitanje je šta su radile institucije za sprovođenje zakona.

“Pitam se svaki dan da li se moglo nešto uraditi. Još nisam dobio odgovor”, kazao je Almedin Kadić, Almin brat.

A pomoć je tražila, niz prijava, stotine poziva policiji i Centru za socijalni rad. Na koncu, pisala je i članicama jednog ženskog foruma. Prije tačno godinu piše da joj bivši suprug pravi lažne profile s ciljem ponižavanja nje kao majke. Pisala je Alma da je konstantno uhodi, prijeti dolazi na kućnu adresu i posao. Ne poštuje zabranu prilaska.

“Živim kao zatvorenik sa djetetom zbog njega.. zato se obraćam i Vam da da mi Vi pokušate nekako i na neki način uz pomoć Vaše grupe pomoći, uputiti jer nemam više ideje šta i kako raditi i kome se više uopće obratiti. Hvala”, napisala je Alma putem Facebooka.

Niko nije pomogao – djevojčica je ostala bez majke. Ostala je samo fotografija iz igraonice, nastala nekoliko dana prije Almine smrti. Danas ujak i nana traže starateljstvo.

“Dobra je, hvala Bogu to je zlatno dijete, ona mene sluša, slabo jede, ukinut ćemo slatkiše. Voli u igraonicu, svaki dan bi u igraonicu”, dodaje Almedin.

“Sad ne bih sjedila, samo da mi dođe neko da je uzme. Ovo je jedino što mi je ostalo iza nje i ona po koja slika. Da dođe neko da mi je uzme, jedini preko mene mrtve. Ja ću nju otpitati, od dva mjeseca je kod mene bila. Ona nema drugi dom, ona nema nikoga drugog osim nas dvoje. Izgubila je najmiliju i najvrijedniju”, zaključuje Almina majka,

Da nesreća ne ide sama pokazalo se i ovaj put. Dva mjeseca nakon Alme, preminuo joj je i otac. Njih troje danas žive kao podstanari, radi samo Almedin.

“Otac je to teško podnio”, kratko će Almedin.

Općinski Sud Sarajevu je u 2020. godinu Eldina Hodžića od koga se razvodila, osudio dva puta zbog nasilničkog ponašanja, teških tjelesnih povreda i nasilja u porodici, na ukupnu kaznu od dvije godine i dva mjeseca. Uslovno na tri godine. U Tužilaštvu KS u toku je istraga.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!