Komadant američkih snaga u Evropi završio posjetu BiH

Vijesti 28. sep 202117:25 0 komentara
General-major David Tabor
General-major David Tabor (FENA/Harun Muminović)

Protekla tri dana, od 25. do 28. septembra, general-major David Tabor, komandant evropske Komande specijalnih snaga vojske SAD (SOCEUR), boravio je u Bosni i Hercegovini gdje se sastao sa čelnicima i predstavnicima Bosne i Hercegovine i s njima razgovorao o kontinuiranoj saradnji i partnerstvu Sjedinjenih Država i Bosne i Hercegovine, kao i o potrebi održavanja sigurnog i bezbjednog okruženja na Balkanu.

Posjeta je obuhvatila seriju sastanaka sa ključnim čelnicima širom zemlje. General-major Tabor sastao sa predstavnicima Oružanih snaga BiH, Državne agencije za istrage i zaštitu, entitetskim ministrima unutrašnjih poslova i predstavnicima policijskih snaga, pri čemu je razgovarano o modernizaciji vojske i budućim prilikama za obuku. Tokom ovih sastanaka razgovarano je o temama poput doprinosa BiH i njenih trupa misijama UN i NATO, razvoju medijsko informacionog centra Oružanih snaga BiH, te saradnji između Odjela civilnih poslova SOCEUR i bh. vlasti.

“Ovakvi sastanci ističu značajan doprinos koji Oružane snage BiH daju sigurnosti i bezbjednosti građana BiH,” rekao je generalmajor Tabor. “Posjedovanje kapaciteta za efektivnu obuku i pripremu za brojne izazove pokazuje sposobnost OSBiH da, brzo i djelotvorno, pruže podršku građanima u bilo kojoj situaciji”, dodao je.

Tokom ove posjete, general-major Tabor se sastao sa zamjenikom načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije general-majorom Ivicom Jerkićem, komandantom Jedinice za specijalnu obuku Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Enesom Karićem, pomoćnikom komandanta za obuku Jedinice za specijalne operacije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Daliborom Miloševićem, ministrom unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Aljošom Čamparom, zamjenikom direktora Policije Federacije Bosne i Hercegovine Ensadom Kormanom i komandantom Specijalne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Federacije Bosne i Hercegovine Mustafom Selmanovićem, ministrom unutrašnjih poslova Republike Srpske Draganom Lukačem i komandantom Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske Goranom Balabanom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!