Kome je do slavlja: “Poskupit će struja, poskupila je hrana, ulje…”

Vijesti 03. jan 202219:22 0 komentara

Novogodišnji praznici i nadprosječno visoke temperetare za ovo doba godine privukli su veliki broj gostiju u Mostar u kojem se ovih dana tražio krevet više. Svi smještajni kapaciteti bili su popunjeni, a na radost turističkih radnika, brojni turisti ostali su duže od očekivanog. Kao razlog produženog boravka navode ugodnu klimu, srdačne ljude i nepostajenje epidemioloških mjera.

Početak januara u Hercegovini u znaku proljeća. Popunjene bašte ugostiteljskih objekata, kao i obližnja izletišta uz temperaturu koja je ovih dana dosezala i do 20 stepeni.

Mnogo gostiju iz Hrvatske

Smještajni kapaciteti proteklih dana bili su popunjeni, a s obzirom na to da je i danas neradni dan ulice su bile pune šetača, domaćih i stranih gostiju koji koriste još jedan topao i sunčan dan za ugodnu šetnju.

Belma i Irhad u Mostar su stigli iz Austrije. Minus, snijeg i oblake, nakaratko su zamijenili su sunčanim i toplim danima.

“Bila sam prvo u Sarajevu, sad sam došla u Mostar jer mi je muž iz Mostara, baš mi se sviđa, vrijeme je prelijepo”, kazala je Belma.

“Zaista je lijepo doći, odmoriti se i osjetiti ovo sunce prije nego što se vratim nazad tamo gdje je hladnije“, dodao je Irhad.

Slike i uspomene sa mostarskog vidikovca u Austriju nosi još jedan bračni par.

“Iznenađena sam ljepotama koje posjeduje ova zemlja, nadam se da će uskoro ući u evropsku uniju i postati prelijepa zemlja za odmor”, kazao je  Karin.

“Ovo nam je drugi dan u Mostaru, i zaista smo oduševljeni koliko je lijepo, želim se što više upoznati s ovom zemljom”, dodao je Siegfried.

Zadovoljstvo ne kriju ni turisti ni turistički radnici. Kvaliteta smještaja i ugostiteljska ponuda bili su kažu na nivou, bez pretjeranog rasta cijena, zbog čega su između ostalog mnogi odlučili produžiti svoj boravak.

“U razgovoru s ljudima koji se bave izdavanjem smještaja kažu da su im gosti produžili. Bili su ograničeni na dan ili dva , ali produžili su čemu mnogo doprinosi lijepo vrijeme, tako da su iz Mostara poneseni i odaslani samo najljepši utisci”, rekao je Mensud Durković, voditelj Turističke zajednice Mostar.

Ugostitelj Đenan Rahimić istaknuo je da puno ljudi bilo iz Hrvatske koji su došli na doček Nove godine ili na izlet, a ostalo su domaći gosti sa sjevera koji su vjerovatno pobjegli od lošeg vremena.

Kovid još uvijek nije prošlost

U staroj gradskoj jezgri slike kao u ljetnoj sezoni. Turiste uglavnom iznenađuje nedostatak epidemioloških mjera.

Ovdje sve izgleda mnogo opuštenije. U Španiji svi nismo maske svugdje i unutra i vani, ali ovdje je izgleda Covid prošlost”, rekao je Mario iz Španije.

Prošlost još uvijek nije, broj hospitaliziranih znatno raste, no opuštenost i nedostatak mjera stručnjaci objašnjavaju ovako:

“Ovo bih uporedio s ratom, kada se usred rata više nije moglo ulicama Mostara hodati po danu, mnogi smo mi sredinom ulice počeli hodati, dakle zasićen nam je nervni sistem svim informacijama, narodu je šta mu bude, poskupit će struja, poskupila je hrana, ulje, narodu je došlo do pucanja”, istaknuo je Nazid Derviškadić, šef Službe za zarazne bolesti KB “Dr. Safet Mujić”.

A završetkom novogodišnjih praznika bliži se kraj lijepim i sunčanim danima, koje će prema najavama meteorologa zamijeniti kiša i pad temperatura

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!