Kome smeta državna Akademija nauka i umjetnosti?

Vijesti 12. feb 202115:08 > 16:19 4 komentara
N1

Prije dva dana istekao je rok od tri mjeseca za implementaciju konačne odluke Ustavnog suda BiH kojom je usvojena 'apelacija Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine' ( ANU BiH ) jer je Ministarstvo pravde BiH odbilo njihov zahtjev za upis u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine.'

U odluci, koja je trebala biti već provedena, navodi se da je ‘odbijanje zahtjeva Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u Registar pravnih lica Bosne i Hercegovine, koji vodi Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine, u suprotnosti s demokratskim načelom Ustava Bosne i Hercegovine i načelom kontinuiteta pravnih propisa Aneksa II Ustava Bosne i Hercegovine.’

Pokušali smo kontaktirati državnog ministra pravde, Josipa Grubešu, no bez uspjeha .

N1 nije dobio ni odgovor na pismeno upućeni upit Ministarstvu pravde BiH, ni pozivom glasnogovorniku ministarstva.

Kontaktirali smo pravnog zastupnika apelanta – ANU BiH, advokata Nedima Ademovića. Punomoćnik ANU BiH, Ademović za N1 je potvrdio da nije dobio, bilo kakvu, informaciju o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH.

“Istekao je rok za implentaciju odluke, nisam nikada nikakvu informaciju dobio o tome da je odluka implementirana ili da su preduzete bilo kakve mjere protiv toga. S obzirom, na dugotrajnost ovog postupka, tražiću odgovor šta je preduzela država na implementaciji odluke. Kao svaka druga i ova opstrukcija odluke ili pasivnost u provođenju može izazvati krivičnu odgovornost odgovorne osobe”, kazao je za N1 pravni zastupnik apelanta Akademije nauka i umjetnosti BiH.

Podsjetimo, u odluci Ustavnog suda BiH, koja je uvijek konačna, naloženo je, doslovno, Ministarstvu pravde BiH da po hitnom postupku ponovo odluči o zahtjevu Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine za upis u Registar pravnih lica BiH te da u roku od tri mjeseca od dana dostavljanja ove odluke obavijesti Ustavni sud Bosne i Hercegovine o preduzetim mjerama s ciljem izvršenja ove odluke. S poštovanjem Odluku je ministarstvo dužno objaviti u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, “Službenim novinama Federacije Bosne i Hercegovine”, “Službenom glasniku Republike Srpske” i “Službenom glasniku Distrikta Brčko Bosne i Hercegovine”.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare