Komemorativna sjednica u Srebrenici: “Ne poštuju ni svoje žrtve”

Vijesti 10. jul 202218:46 > 18:49 0 komentara

Komemorativna sjednica Skupštine Općine Srebrenica i ove je godine održana bez bošnjačkih predstavnika. Sjednica je posvećena svim nevino stradalim žrtvama u proteklom ratu, a osim predsjednika Skupštine Salke Tursunovića, nije joj prisustvovao niko od Bošnjaka.

”Postoje li razlozi? Mora to neko da objasni. Ako ne dolaze to neka ide na čast onima koji ne dođu i to pokazuje da ne poštuju ni svoje žrtve, a tako na isti način ne poštuju ni tuđe”, rekao je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Odbornici koji nisu prisustvovali objašnjavaju da je to zbog negiranja genocida kako samog načelnika tako i potpredsjedavajućeg koji je uputio poziv za sjednicu. Poručuju, oni ne poštuju presude međunarodnog suda u Hagu.

Novinari: Negirate li Vi genocid?

Grujičić: Hm… ono što se dešava u Srebrenici jeste to nametanje nekih rješenja koja dolaze od međunarodne zajednice. Smatram da je međunarodna zajednica glavni faktor destabilizacije cijele BiH.

Nakon novinarskih insistiranja na konkretnom odgovoru – odgovor izostaje: ”Imamo sjednicu Skupštine doviđenja prijatno”.

Na sjednici je prisustvovao predsjedavajući Skupštine Salko Tursunović. Tursunović smatra da ne postoji razlog za nedolazak bošnjačkih odbornika, a tokom svog govora istakao je važnost odavanja počasti svim nedužno ubijenim.

Tursunović: Mi ovdje u Srebrenici na nacionalnoj osnovi nemamo nikakvog problema. Imamo dobru saradnju, dobro radimo i dobro sarađujemo.

Novinari: Čak i sa onima koji negiraju genocid?

Tursunović: Ne. Ja ovdje nisam raspravljao ni sa kim i meni niko nije rekao da negira genocid. Meni lično.

Genocid se i dalje negira, pa čak i veliča ističu sa druge strane iz SDA. Izmjene krivičnog zakona koje je donio bivši visoki predstavnik dale su rezultat, ali je negiranje i dalje prisutno u svakodnevnom životu Srebreničana, poručuju.

”To je izigravanje sa žrtvama. U istom momentu odajete im počast, a onda prije te minute ili poslije negirate zločine, zločin genocida. Sve dok ne budu priznali zločin genocida, kao što mi osuđujemo sve zločine koji su počinjeni u naše ime, nema svrhe održavati ovakve sjednice”, rekao je Tabaković.

Da ima svrhe održavati ovakve sjednice utvrdili su odbornici 2007. godine kada su donijeli odluku da se 10. jula svake godine oda počast svim žrtvama. Ona je od tada i održavana. Ove godine bez bošnjačkih odbornika. Oni koji su prisustvovali sjednici neprisustvo smatraju nepoštovanjem, a oni koji su izostali kažu da prisutni negiraju najveći zločin nakon Drugog svjetskog rata. Srebrenica i dalje, kažu mještani, stoji u mjestu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!