Komesar MUP-a KS: Rasvijetljena ubistva sarajevskih policajaca

Vijesti 08. nov 202113:02 > 16:13 1 komentar
N1

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Nusret Selimović iznio je na današnjoj press-konferenciji nove detalje o ubistvu sarajevskih policajaca, te kazao kako je izvještaj o ubistvu Adisa Šehovića i Davora Vujinovića dopunjen sa više osoba koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela.

Nakon tri godine mukotrpnog i svakodnevnog rada na veoma kompleksnom predmetu, istražitelji Uprave policije MUP-a KS radeći pod nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva su u petak 5. 11. ove godine Kantonalnom tužilaštvu podnijeli dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu protiv više osoba za koje se prema prikupljenim dokazima navodi da postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistva izvršenog 26.10.2018. u Ulici Geteova, kojom prilikom su života lišeni policijski službenici Adis Šehović i Davor Vujinović. Identitet i o statusu prijavljenih lica protiv kojih je donesena dopuna izvještaja ne mogu govoriti sve u cilju zaštite interesa ove istrage“, izjavio je Selimović.

Selimović je istakao da se ubistva sarajevskih policajaca, “s policijskog aspekta mogu smatrati rasvijetljenim“.

Dodao je kako je ostvarena neophodna saradnja sa više agencija za provedbu zakona, u prvom redu SIPA, MUP RS, FUP i OSA BiH zbog čega je Uprava policije MUP-a KS neizmjerno zahvalna, kako je naveo komesar.

Takođe, dodao je i da je ostvarena saradnja i sa međunarodnim asocijacijama Interpol i Europol, ali i sa agencijama iz Srbije, Crne Gore, Slovenije, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, Kanade. Kako je kazao, svima su zahvalni, posebno za pomoć ambasada SAD, Velike Britanije i Francuske.

Dosadašnji naš rad u vezi sa ovim slučajevima bio je nulti prioritet u radu i tako će i ostati sve dok se ne završi posljednja radnja da se dođe do pravosnažnih presuda izvršiocima“, rekao je Selimović.

Također, izjavio je kako “s gnušanjem odbacuje pokušaje pojedinaca iz određenih krugova da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o navodnoj ugroženosti i opstrukcijama istrage od strane ove uprave te pokušaja da se krimininalizuje ova institucija i njeni časni profesionalci”.

Ja im poručujem da im to neće proći niti ćemo im to dozvoliti“; naglasio je komesar MUP-a KS.

Moja obaveza je štititi integritet i kredibilitet ove institucije i svakog zaposlenika koji svoje obaveze rade u skladu sa zakonom te neću dozvoliti omalovaženje i pokušaj uvlačenja u bilo kakve političke spinove“, naglasio je.

Istakao je i da o prikrivenim opstrukcijama i problemima koji su pratili ovaj predmet će govoriti čim se za to steknu uslovi.

Dodao je i da porodicama Šehović i Vujinović još jednom izražava najdublju zahvalnost za razumijevanje, te da su predani da učine sve da porodice i njihove ubijene kolege dobiju pravdu koju zaslužuju, kao i da pokažu da niko ne može biti nedodirljiv za krivično djelo koje učini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare