Komisija za istragu avionske nesreće na Kozari pripremila nacrt izvještaja

Vijesti 25. jan. 202116:31
Podijeli:
Izvor: Srna

Komisija za provođenje istrage uzroka avionske nesreće aviona PAPER PA-28, registarskih oznaka YU-DCX, koja se dogodila 10. decembra 2020. na lokalitetu planine Kozare, je na ekspertskom nivou izvršila cjelovitu analizu prikupljenih činjenica koje su direktno doprinijele nesreći, utvrdila zaključke o nesreći i predložila sigurnosne preporuke.

Prema planu i procedurama rada, Komisija je sačinila Nacrt završnog izvještaja o provođenju istrage uzroka ove avionske nesreće i, u skladu sa Aneksom 13, uz Konvenciju o međunarodnom civilnom zrakoplovstvu (ICAO) Poglavlje 6 i članom 15. Pravilnika o istraživanju nesreća i ozbiljnih incidenata zrakoplova, dostavila ga državi operatora i registra te operatoru u Republici Srbiji i relevantnim zrakoplovnim subjektima u Bosni i Hercegovini radi davanja eventualnih komentara.

Dostavljene komentare Komisija će detaljno razmotriti i sve opravdane usvojiti i unijeti u završni izvještaj, nakon čega će Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine objaviti potpune i konačne rezultate istrage.

Cilj istrage nije da određuje krivca ili utvrđuje odgovornost, već sprečavanje incidenata i nesreća u avijaciji, saopćeno je iz Ministarstvo komunikacija i prometa BiH.

Komentari

Vaš komentar