Kompanija Avaz ne duguje 11 miliona KM

Vijesti 07. dec 202120:51 0 komentara
N1

Kompanija Avaz d.o.o. ne duguje nikakvih 11 miliona KM poreza, a to potvrđuju i pravosnažna rješenja drugostepenog organa i Kantonalnog suda u Sarajevu, navedeno je u demantiju iz te kompanije.

Povodom plasirane dezinformacije od 07.12.2021. godine da kompanija „Avaz“ d.o.o. duguje oko 11 miliona KM poreza i da je tim povodom u Kantonalnom tužilaštvu Kantona Sarajevo formiran predmet jer navodno drugostepeni organ do danas nije odlučio o žalbi „Avaza“, upoznajemo vas sa činjenicama koje govore upravo suprotno, stoji u saopštenju kompanije Avaz.

Drugostepeni organ, odnosno Federalno ministarstvo finansija, u cijelosti je prihvatilo žalbu kompanije „Avaz“ d.o.o. protiv Rješenja Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, a slučaj je imao i sudski epilog, jer je Kantonalni sud u Sarajevu odbacio tužbu Porezne uprave FBiH, Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo protiv Federalnog ministarstva finansija, radi poništenja drugostepenog Rješenja, kojim je prihvaćena žalba „Avaz“ d.o.o.

U cilju objektivnog informiranja javnosti, ističemo vam sljedeću hronologiju postupka, u kojemu Porezna uprava FBiH nijednom nije koristila termin navodne porezne utaje:

  • Kontrola „Avaza“ d.o.o. vršena je od strane inspektora Porezne uprave FBiH u periodu od 13.04.2018. do 01.08.2018.godine.
  • U toku žalbenog postupka u predmet se uključila Porezna ispostava Ilidža, koja kao osnov za donošenje rješenja koristi Zapisnik o inspekcijskoj kontroli i donosi Rješenje broj: 13-9/5-15-9-1527/18 DH od 10.12.2018. godine, kojim utvrđuje poreskom obvezniku „Avaz“ d.o.o. Sarajevo, dodatne porezne obaveze sa pripadajućim kamatama, u iznosu o kojem se špekulira u politički ostrašćenim medijima.
  • Protiv navedenog Rješenja blagovremeno je izjavljena žalba drugostepenom organu, Federalnom ministarstvu finansija.
  • Federalno ministarstvo finansija žalbu je prihvatilo kao osnovanu i donijelo je Rješenje broj: 03-15-47/19 D.B. od 28.02.2019.godine, kojim je u cijelosti poništeno Rješenje Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo, Porezna ispostava Ilidža. U obrazloženju Rješenja navedeno je da je prvostepeni organ prilikom donošenja Rješenja počinio bitne povrede upravnog postupka, nepravilno utvrdio činjenično stanje i pogrešno primjenio materijalno pravo, odnosno postupak proveo izvan okvira ovlaštenja Porezne ispostave. Prvostepeno rješenje bilo je doneseno bez uporišta u pravnim propisima na temelju kojih je porezno – upravna stvar riješena, što je činilo bitnu povredu postupka.

Dana 29.03.2019. godine Porezna uprava FBiH, Kantonalni porezni ured Sarajevo i Kanton Sarajevo, zastupan po pravobranilaštvu Kantona Sarajevo, podnijeli su tužbu protiv navedenog Rješenja Federalnog ministarstva finansija. Međutim, Kantonalni sud u Sarajevu je dana 28.08.2019. godine Rješenjem broj: 09 0 U 033797 19 U tužbu u cijelosti odbacio u odnosu na prvotužitelja i drugotužitelja i pravosnažno odlučio da Avaz d.o.o. nema nikakvih poreznih dugovanja, navodi se u saopštenju.

Uostalom, tokom cijelog navedenog perioda, kao i posljednjih mjeseci, kompanija „Avaz“ d.o.o. i Fahrudin Radončić uredno dobijaju uvjerenja od Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine da nemaju neizmirenih poreznih obaveza.

AVAZ

Zbog navedenih razloga, kompanija „Avaz“ d.o.o će sudskim putem od svih koji su objavili pomenute neistine tražiti odgovarajuće finansijsko obeštećenje radi pokušaja urušavanja ugleda i kredibiliteta kompanije, kao i njenih poslovnih rezultata.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!