Komšić: Armiji RBiH u konačnici ne bi bila dopuštena konačna pobjeda

Vijesti 14. apr 202215:57 1 komentar
Predsjedništvo BiH

Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine učestvovao je na obilježavanju 30. godišnjice formiranja Armije Republike BiH u Mostaru.

Još jednom, Komšić je istakao herojsku ulogu Armije RBiH i tadašnjeg Ministarstva unutrašnjih poslova Republike BiH u odbrani od 1992. do 1995 godine te je poručio: “Mirovni sporazumi potpisivani su tek onda pošto bi Armija BiH razbila agresora. Nama u konačnici ne bi bila dopuštena konačna pobjeda”, naglasio je Komšić.

Također, Komšić je tom prilikom kazao da su svi korpusi Armije RBiH važi, ali je on naglasio važnost Četvrtog Korpusa koji se borio protiv dva neprijetelja.izuzetno je

Prema njegovim riječima, izuzetno je važno da agresor nije zauzeo namjensku industriju u Konjicu te da se to desilo, objašnjava Komšić, gledali bi scene kakve danas viđamo u Ukrajini ili bi to bila neka nova Srebrenica.

“Napadi na državu BiH još nisu prestali”

Ističe da “ni trideset godina poslije, napadi na državu Bosnu i Hercegovinu nisu prestali, već se samo vode drugim sredstvima”.

“I dalje se odbacuju presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, a na temelju onoga što je presuđeno i dalje se vode i provode politike nekih stranaka u zemlji, podržane politikama izvan zemlje. Presudom „Šestorki” utvrđeno je da je postojao međunarodni oružani sukob u Bosni i Hercegovini i stanje okupacije, na način da je susjedna Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u tzv. Herceg-Bosni. Cilj toga udruženog zločinačkog poduhvata, prema zaključcima presude, bio je uspostava etnički čistog entiteta, barem djelomično u granicama Banovine Hrvatske iz 1939. godine i njegovo pripajanje Hrvatskoj, kako bi se ponovo ostvarilo navodno ujedinjenje hrvatskog naroda u slučaju raspada Bosne i Hercegovine, odnosno da on postane nezavisna država unutar Bosne i Hercegovine, tijesno povezana s Hrvatskom. U tom pogledu, presudom je utvrđeno, između ostalog, da su HVO i tzv. Hrvatska zajednica Herceg-Bosna bili u funkciji ostvarivanja različitih aspekata zajedničkog zločinačkog cilja uspostave etnički homogenog prostora. Posebno je utvrđeno da je Hrvatska, odnosno njeno tadašnje rukovodstvo, počinila agresiju na Bosnu i Hercegovine, te da su Franjo Tuđman, Gojko Šušak i ostali bili su dio udruženog zločinačkog poduhvata”, naveo je.

“Politike HDZ-a realizacija politika udruženog zločinačkog poduhvata”

Potom je napravio “uporedbu sa današnjim politikama HDZ-a u Bosni i Hercegovini, a “posebno sa”, kako je rekao, “stavovima koje čujemo iz zvaničnog Zagreba, nameće se jasan zaključak da se i danas radi o istim politikama, odnosno o nastavku realizacije udruženog zločinačkog poduhvata u mirnodopskim uslovima, kroz ograničenu reformu Ustava i izbornog zakonodavstva Bosne i Hercegovine”.

“Kako drugačije shvatiti toliku težnju za etnički čistim izbornim jedinicama, vezanim za dijelove teritorije Bosne i Hercegovine iz kojih bi trebali proizaći tzv. legitimni politički predstavnici konstitutivnih naroda. Umiješanost susjedne Hrvatske u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, koje se ostvaruje kroz njihove satelite iz HDZ-a, lako se može pokazati na primjerima neutvrđene međudržavne granice, problemu oko granice u Kostajnici, pitanju Trgovske gore, zatim neovlaštenog korištenje hidropotencijala iz Buškog jezera, koji susjedna Hrvatska koristi na osnovu ugovora sa tzv. Herceg-Bosnom I, najzad, pitanje međudržavne granice na moru, gdje smo vidno oštećeni, a što predstavnici HDZ-a u strukturama vlasti Bosne i Hercegovine opstruiraju i ne dozvoljavaju da se ova pitanja riješe. Oni vidno rade u korist i za interes susjedne Hrvatske, a skoro nikako u interesu Bosne i Hercegovine. Zar ovo nisu dovoljni pokazatelji nastavka realizacije ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata?”, naveo je.

“Za BiH se vrijedi boriti”

Govoreći o izbornoj reformi, kazao je kako potpunu primjenu evropskih standarda ne žele oni koji bi “kovu zemlju dodatno etnički podijelili i naš državni suverenitet isporučili susjednoj Hrvatskoj i Srbiji, dajući im neograničenu političku moć da upravljaju našom Bosnom i Hercegovinom”.

“Lako ćete prepoznati o kojim se političkim akterima radi, a koji svoje cjelokupno političko djelovanje usmjeravaju na ostvarivanje političkih interesa susjednih zemalja. To je apsolutno neprihvatljivo. To devalvira našu herojsku borbu za Bosnu i Hercegovinu. Takvima moramo reći odlučno NE i zaustaviti svaku dalju etničku i teritorijalnu podjelu zemlje, kako bismo očuvali državu Bosnu i Hercegovinu. Ona se može očuvati, pa čak i unaprijediti samo na jedan način, a to je da svi njeni građani imaju ista prava, da zemlju organizujemo kao državu jednakopravnih građana, ma koje etničke, vjerske ili kulturološke pripadnosti bili. To je taj ideal, građanske Bosne i Hercegovine u kojoj smo svi ravnopravni, a time se nikako ne poništava, ne uzurpira, niti se dira u bilo čiji etnički ili vjerski identitet. Neko će možda reći da je to idealizam, da je to nemoguće, utopija, ali ja mislim da je moguće. Da 1993. godine nismo vjerovali da je moguće odbraniti državu, danas ne bismo imali ni ovakvu državu, koja nije savršena, ali je ipak naša i bolju nemamo. Za nju se vrijedi boriti, i vrijedi vjerovati ljudima koji se za nju iskreno i danas bore. Takvih ima dovoljno, i bit će ih sve dok je države. To su možda oni koji su najtiši među nama, ali zato najvjerniji”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare