Komšić: EU parlamentarci opet odbacili prevaziđeni koncept konstitutivnosti

Vijesti 06. jul 202215:57 4 komentara
F.Z./N1

Europski parlament je usvojio izvješće o Bosni i Hercegovini za 2021. koje, kao i prethodnih godina, potvrđuje europske perspektive zemlje i traži provedbe reformi, ali i upozorava na pitanje izbornog zakona i štetne politike vodstva Republike Srpske. Ovakav potez pozdravio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

“Raduje što je evropskom parlamentu to već postala praksa. Prije par godina najavili smo političku borbu protiv tog koncepta, za kojeg smo rekli da je prevaziđen, u suprotnosti sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, i naišli na osude od strane pojedinih politika u Bosni i Hercegovini”, naveo je Komšić.

Europski parlament usvojio dokument o BiH, žestoko prozvali Dodika

Dodaje kako je ovim potezom njegova politika poput njegove dobila potpunu legitimaciju i od političkih institucija Evropske unije.

“Stoga ćemo i dalje nastaviti da se zalažemo za građansku državu, ma šta ko mislio o tome, jer imamo svoje principe. Konstitutivnost i korupcija su dva oka u glavi. Ovo društvo ako želi naprijed mora odbaciti i jedno i drugo”, stoji u zaključku Komšićevog saopštenja.

Podsjetimo, izvješće ističe dvije glavne prepreke napretku BiH prema integraciji u EU: bojkotiranje i povlačenje vodstva i predstavnika Republike Srpske iz državnih institucija, konkretno Milorada Dodika, i zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona u Federaciji BiH.

U izvješću se poziva na ujednačene izborne i ustavne reforme u skladu s načelima EU te odlukama međunarodnog i ustavnog suda, što uključuje jednakost triju konstitutivnih naroda i svih građana. Izražava se žaljenje zbog nedostatka političke volje aktera sa svih strana da osiguraju uspješno okončanje pregovora o hitnoj reformi izbornog zakona.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare