Komšić: Kandidovat ću se za Predsjedništvo BiH ako situacija bude ovakva

Vijesti 16. jul 202113:53 23 komentara
Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić 20. jula preuzet će dužnost predsjedavajućeg Predsjedništva. Očekuje da će na toj pozicijibiti mnogo posla te da će biti potrebno sazivati redovne sjednice. Govorio je i ponovnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH na izborima 2022. godine.

U intervju za Fenu naglasio da je potrebno organiziranje sjednica Predsjedništva BiH koje neće biti vanredne ili telefonske važno za funkcioniranje države, ali tokom proteklih osam mjeseci kada je dužnost predsjedavajućeg obavljao Milorad Dodik toga nije bilo.

Komšiću se čini da je Dodiku bilo sve drugo važnije od posla na koji je izabran i na kojem formalno-pravno prima platu, zbog čega će njemu biti prvi prioritet održati redovan ritam održavanja sjednica na kojim će se raspravljati o važnim pitanjima.

Komšić najavio kandidaturu

Komšić je najavio da će se kandidirati za člana Predsjedništva BiH na narednim općim izborima koji bi trebali biti održani u oktobru 2022. godine dodajući da će biti politički angažiran sve dok može doprinijeti boljoj BiH pa makar i u smislu zaustavljanja podjela.

Kaže da će se kandidirati ako stvari budu na ovom nivou, ako ove teme budu dominirale političkim životom u BiH, a tu prije svega misli da li će se BiH dalje etnički dijeliti ili će ići ka nekom ponovnom spajanju i osiguranju da svi živimo kao jednaki građani.

Ukoliko bi se postiglo da svaki građani osjeća svaki dio BiH kao svoj, on bi vjerovatno rekao da je vrijeme da završi svoj politički angažman, jer bi se time postiglo ono za šta se bori tri decenije, a to je da ova zemlja opstane, bude bolja i da svi ljudi budu isti bez obzira kako se zovu.

– No, koliko vidim to se neće dogoditi na osnovu svih ovih parametara, stoga ću nastaviti da se politički borim sve dok mogu i dok mislim da ima razloga za to – kazao je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare