Komšić: Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći

Vijesti 12. sep 202215:58 2 komentara
Anadolija

Milanović nije trebao gurati nešto što ne može proći, a to je takozvano legitimno predstavljanje i konstitutivnost, poručio je danas član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić koji učestvuje na samitu Brdo-Brijuni.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak je kazao kako “nekima u Bosni i Hercegovini smeta i samo spominjanje pojma konstitutivnih naroda zbog čega na sastanku Procesa Brdo-Brijuni nije usvojena zajednička deklaracija”.

“Moj prijedlog prije nekoliko dana, u pripremi ovog sastanka, bio je da se u dokumentu spomene i konstitutivnost naroda u BiH. Meni, nama, mnogima se to čini kao minimum standarda, ali kolege iz BiH, neki, to nisu dali te je taj prijedlog ‘odbijen istog trena'”, kazao je.

Komšić je u reakciji na ovakav potez Milanovića naveo kako su Džaferović i on zauzeli jasan stav po tome pitanju.

“Presudom Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Zornić, preciznije rečeno u stavu 43. presude naloženo je odbacivanje koncepta konstitutivnosti na koji se, kako u presudi piše, a ne samo kako mi tvrdimo, moralo pristati činjenja genocida i etničkog čišćenja. Te presuda integralni je dio Mišljenja Evropske komisije o kandidatskom statusu za članstvo BiH u EU. Zahvalan sam predsjedniku Pahoru koji se zalaže za to da BiH dobije kandidatski status. Iz toga i proističe njegovo razumijevanje za to da ne možemo usvajati one principe koji se kose sa presudama suda u Strazburu i Mišljenjem Evropske komisije”, kategoričan je bio Komšić.

Nakon što su Džaferović i Komšić intervenisali, umjesto zajedničke deklaracije usvojeni su zaključci.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare