Komšić na forumu o holokaustu: Zločin koji je ostavio trajne posljedice

Vijesti 12. okt 202122:26 > 22:33 2 komentara
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovali su večeri koju je organizovao Stefan Lofven, premijer Švedske za zemlje učesnice Međunarodnog foruma o holokaustu koji se održava sutra u Malmeu.

Tom prilikom Komšić je izjavio da je holokaust kao jedinstven i sistemski planiran zločin protiv jednog naroda – Jevreja, ostavio trajne posljedice na društvo u kojem živimo.

Podsjetio je da je genocid počinjen nad Jevrejima, tokom postojanja kvisilnške Nezavisne Države Hrvatske, kao i zločini počinjeni nad Srbima i Romima, ali i brojnim političkim protivnicima tog režima, ostavio nesagledive posljedice i pokazao koliko ljudski um može biti opasan i zao.

Komšić je istakao da je to stvorilo obavezu da se borimo protiv svih oblika ideologija koje počinju na mržnji, segregaciji i netoleranciji.

“Nažalost, i novija historija pamti stradanja i zločine koji su se desili u Bosni i Hercegovini tokom 90-ih. Genocid počinjen u srcu Evrope, u Srebrenici, koji je odnio veliki broj žrtava, još jednom je pokazao da velike zločinačke ideologije nisu prošlost, već i sadašnjost. Međunarodni forum posvećen sjećanju na Holokaust i borbi protiv antisemitizma prilika je da kao lideri zemalja iz kojih dolazimo razmjenimo iskustva i pošaljemo jasne poruke. Nažalost, fašizam i antisemitizam jačaju svugdje u svijetu i potrebno je blagovremeno djelovati kako bismo zajedničkim snagama spriječili njihovo širenje”, poručio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare