Komšić: NATO odbacio konstitutivnost, pozdravljam Deklaraciju

Vijesti 14. jun 202119:15 14 komentara
N1

"U Deklaraciji ne stoji konstitutivnost naroda na čemu su iz Hrvatske snažno insistirali. To je još jedna delegitimizacija tog prevaziđenog etničkog koncepta na međunarodnoj sceni, jer se pokazuje da je on suprotan NATO i EU standardima", izjavio je danas Željko Komšić.

“Stoga, ali i zato, pozdravljam Deklaraciju koja je usvojena na samitu NATO-a, i koja je još jednom potvrdila suverenitet BiH i podršku euroatlanskim reformskim procesima”, navodi Željko Komšić.

“Što se tiče uvrštavanja Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH, podrška tome je očekivana, konstantna i nije nikakva novost. Neki su očekivali uvrštavanje tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, ali do toga nije došlo jer bi to bilo u suprotnosti sa temeljenim vrijednostima NATO saveza.

Kada je riječ o izbornoj reformi, jasno je da se ona mora provesti isključivo u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava, koje vrlo eksplicitno nalažu odbacivanje konstitutivnosti.

Značajnim smatram i poziv, odnosno osudu politika koje pozivaju na podjele”, dodao je u reakciji član Predsjedništva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare