“Komšić nije mogao zatražiti kandidatski status, to nije stav Predsjedništva”

Vijesti 08. mar 202218:23 > 20:15 18 komentara
N1

"Željko Komšić nije mogao zvanično da zatraži kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu u Evropskoj uniji jer to nije stav Predsjedništva BiH koje to pitanje nije ni razmatralo, te se može smatrati kao jedno u nizu privatnih pisama iz njegove bogate prepiske sa raznim zvaničnicima", saopšteno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Povodom Komšićevog pisma najvišim zvaničnicima Evropske komisije u kojem traži da se razmotri mogućnost dodjeljivanja kandidatskog statusa BiH, iz Dodikovog kabineta navode “da je BiH još u februaru 2016. godine zatražila status kandidata u EU, pa predstava Komšića ne služi ničemu do zaboravnim glasačima među Bošnjacima u Federaciji BiH”.

“Iz pisma je očigledno da je Komšićev prioritet napad na Rusku Federaciju ne bi li se dodvorio zapadnim centrima moćima, a onda i činjenica da je apel za kandidatski status BiH prije njega uputio i hrvatski predsjednik Zoran Milanović”, navodi se u saopštenju.

Podsjećamo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je čelnicima Evropske unije službeni zahtjev za razmatranje dodjeljivanja kandidatskog statua BiH. U pismu je naveo kako bi se “dodjelom kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini stvorio novi ambijent i dala još jedna potvrda o nepodjeljivosti i suverenosti BiH” te da bi to “imalo svoj niz pozitivnih efekata na ukupnu sigurnost i stabilnost Bosne i Hercegovine, a time i cjelokupnog regiona Zapadnog Balkana”.

BiH je 2016. godine podnijela Zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji, kao posljednja zemlja Zapadnog Balkana, s izuzetkom Kosova kojeg kao nezavisnu državu ne priznaju članice EU-a Španija, Slovačka, Kipar, Rumunija i Grčka.

Evropska unija, zajedno sa NATO-om, glavni je vanjskopolitički prioritet Bosne i Hercegovine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare