Komšić o domovnici: Nisu mi je dali, rekli da nisam dokazao da sam Hrvat

Vijesti 15. maj 202215:26 > 15:34 20 komentara
F.Z./N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u Zagreb je otputovao sa bosanskohercegovačkim diplomatskim pasošem, hrvatsku putovnicu kaže nema, iako je tražio, vjeruje da je posjedovanje pasoša Republike Hrvatske za građane BiH praktična stvar jer im je otvoreno tržište rada EU.

“Nisu mi to dopustili, nisu mi dali, rekli su da nisam dokazao da sam Hrvat, a dobro, šta ću”, rekao je Komšić gostujuću Nedeljom u 2.

Na pitanje da li je tražio Komšić je kazao da je to bilo još u ratu, na podsjećanje Aleksandra Stankovića, Komšić je potvrdio da je to bilo zapravo 1996. godine. Zatim ga je Stanković pitao da li mu je žao zbog toga.

“Nije mi žao, hrvatska putovnica u BiH je praktična stvar, nije stvar patriotizma nikakvog. To je praktična stvar koja omogućava, sada kada je Hrvatska članica EU omogućava da imaš pristup tržištu Evrope u kom god hoćeš smislu, da se zaposliš, da putuješ, pa sad možete i u SAD bez vize, ali ono što je najvažnije možeš da radiš u EU”, rekao je član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Komšić je pojasnio da njegova supruga ima putovnicu, te da je Bosanka koja je preko majke uspjela dobiti putovnicu. Na koncu Komšić je dodao da mu supruga putovnicu ne koristi.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare