Komšić odgovorio Čoviću: Teritorijalna reorganizacija nije moguća

Vijesti 19. aug 202214:53 > 14:58 9 komentara
N1/ F.Z.

"Nikakva teritorijalna reorganizacija Bosne i Hercegovine, na etničkom principu i raspakivanje Dejtonskog sporazuma, u ovakvim političkim okolnostima nije moguća, a da to ne proizvede sukobe", saopštio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić, nakon što je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović danas izjavio da se od ovakvih odluka HNS-a nije odustalo.

Komšić poručuje kako oni koji pozivaju na teritorijalnu reorganizaciju BiH time samo vrše pritisak, i šalju jednu vrstu javne prijetnje kako bi se njihovi, kako je napisao, anticivilizacijski i antievropski zahtjevi o izmjenama Izbornog zakona ispunili.

“Oni koji o eventualnim rješenjima donose odluke prijetnje etnoteritorijalnom reorganizacijom ne smiju uzeti kao realnost, pored brojnih prijedloga probosanskih stranaka o ograničenim izmjenama Ustava i izbornim zakonima koji su u više navrata dostavljani u parlamentarnu proceduru ali i na uvid međunarodnim zvaničnicima”, napisao je Komšić.

Čović: Schmidt je već dva puta intervenirao, očekujem da taj proces i završi

Podsjetimo, danas je u Vitezu predsjednik HNS-a Dragan Čović saopštio medijima kako će vrlo jasno odgovoriti ukoliko do izmjena Izbornog zakona BiH ne dođe.

“Ako ne bude rješenja što se tiče osiguranja ustavne ravnopravnosti i legitimnog predstavljanja, HNS će na to odgovoriti jasno. Napomenuli smo ranije kako ćemo predložiti drugačije rješenje ustroja sustava, pa i teritorijalne organizacije BiH. To znači da ćemo dati racionalna rješenja. Onako kako neki predlažu da ovo bude građanska država oslobođena entiteta, onda je legitimno i sa naše strane predložiti promjene Ustava BiH koje će osigurati takvo nešto”, odgovorio je.

Time će se, naveo je Čović, HNS baviti čim završi izborni proces.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare