Komšić osudio prijetnje ruskog ambasadora

Vijesti 16. mar 202219:40 > 19:54 17 komentara
Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u srijedu je najoštrije osudio izjavu ambasadoru Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini Igora Kalabuhova da će uslijediti ruska reakcija ukoliko BiH postane članicom NATO-a.

Komšić je naveo kako se “prijeteći Bosni i Hercegovini” Kalabuhov pozvao na primjer Ukrajine.

“Najoštrije osuđujem prijetnje koje je ambasador Ruske Federacije u BiH iznio komentarišući mogućnost da Bosna i Hercegovina postane članicom NATO-a. Poruka ruskog ambasadora da će uslijediti reakcija Rusije, pri čemu se navodi primjer Ukrajine nad kojim Rusija vrši agresiju je nedvosmislena, ali istovremeno i neprihvatljiva za Bosnu i Hercegovinu”, kazao je predsjedavajući državnog predsjedništva.

Napomenuo je kako odluka Bosne i Hercegovine za pridruživanjem NATO može biti jedino odluka institucija BiH, a nikako “povod za napad na Bosnu i Hercegovinu”.

“Nama je poznata promjena stava Ruske Federacije u pogledu odluka institicija BiH, koje su ranije od Ruske Federacije poštovane, te da to u posljednjih nekoliko godina nije slučaj. Međutim, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH dužan sam da s tim u vezi, osudim i odbacim izrečene prijetnje, koje nisu samo prijetnje Bosni i Hercegovini, nego i prijetnje po mir i stabilnost Zapadnog Balkana”, zaključio je u svojoj reakciji Željko Komšić.

Ruski ambasador Igor Kalabuhov je u intervjuu FTV-u, objavljenom 15. marta 2022. godine, na konstataciju voditeljice da je već jednom prijetio BiH ako postane članicom NATO-a, kazao da je to unutrašnja stvar svake države, ali…

“Druga je stvar naša reakcija. Na primjeru Ukrajine smo pokazali šta očekujemo. Ako bude prijetnja mi ćemo reagovati”, jasna je bio Kalabuhov.

Na insistiranje voditeljice FTV-a da odgovori kako bi Moskva reagovala u takvom slučaju, ruski ambasador je kazao da to nije direktna prijetnja, ali da bi se tada reagovalo na način da se “analizira geopolitička situacija”.

“Mislim da je nerealno da BiH postane članicom NATO-a, vidimo da nema konsenzusa”, naglasio je Kalabuhov.

Sporni momenat možete pogledati od 13:30 minute.

Podsjećamo, ruska ambsada u BiH je 18. marta 2021. poručila da će “u slučaju praktičnog zbližavanja Bosne i Hercegovine i NATO-a, naša zemlja morati reagovati na ovaj neprijateljski korak”.

“Pozivamo BiH prijatelje da dobro razmisle, da izvagaju sve ‘za’ i ‘protiv’, da uzmu u obzir mišljenje svih stanovnika zemlje koji su daleko od konsenzusa o ovom pitanju”, navedeno je tada u saopštenju za javnost iz Ambasade Rusije u Bosni I Hercegovini.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare