Komšić otkrio šta se dešavalo na sastanku u Sloveniji: Mučno je bilo na momente

Vijesti 19. maj 202118:30 > 18:47 10 komentara
Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH, kazao je za N1 da Milorad Dodik lobira za interese Dragana Čovića. Osvrnuo se i na sastanak na samitu Brdo-Brijuni, rekavši da je bilo mučno slušati sve to na momente.

Da li je Dodik lobirao za interese Čovića?

“Tačno je. Mada to Dodik ima par mjeseci konstantno radi na svim sastancima. Njegovo ponašanje na ovom sastanku mi nije bilo novo i iznenađujuće. Čak postaje dosadno slušati, ali što se kaže – iskulirate”, izjavio je.

“Rasprava Srbija – Kosovo je bila dosta mučna. Dodik je replicirao. Priština nije stavila potpis. Mučno je bilo na momente, čak i djetinjasto, kada Vučić i Dodik govore jedan drugom ‘hoćemo li ići. Samo ti reci – pa da idemo’. Nije bilo prijatno. Dogovaraju se da napuste sastanak. Pahor i Milanović na najvećim mukama. Treba izaći sa nekim papirom, makar on izgledao kao šećerna vodica. Propast će sve, a 10. godišnjica. Trebali bi poslati neku poruku EU da postoji konsenzus oko daljeg puta u EU”, ispričao je Komšić.

Nama je obaveza da tražimo zajednički jezik i branite interese svoje zemlje, rekao je između ostalog.

Komšić: Kompromis za izlazak iz mučnih situacija

“Po meni – da bi se izašlo iz mučnih situacija treba ići na kompromis. Pokušalo se to na ovom sastanku. Kompromis je takav kakav je, neko će reći nikakav je oko zajedničke izjave, jer su iza tog papira ostali nesređeni odnosi.”

“Džaferović – iznenađujuće mi je bilo kako je nastupio. Nesretno je odabrao šest pitanja sa Hrvatskom, šest sa Srbijom. Sve što je rekao je tačno. Druga je stvar što to nečijem uhu ne godi.”

“Vučić je s visine pokušao da odgovori Džaferoviću, ali je tu vrstu rasprave zamijenio dijalog između Vučića, predsjednice Kosova i Dodika. Kako će kolo bez kokana, mora neko u to kolo”, istakao je Komšić.

HDZ i SNSD filijale Zagreba i Beograda

Da li je na sceni miješanje Hrvatske i Srbije preko HDZ-a i SNSD-a da se prikaže kako BiH nije funkcionalna?

“Na primjer most prema Pelješcu. Nama dođe normalno da HDZ brani interese Hrvatske kada je riječ o Pelješkom mostu. Kada dodik HDZ i SNSD su filijale Zagreba i Beograda. To je naša tragedija”, naveo je.

“Buško jezero. Od Buškog jezera u Sarajevu ne očekuje nijedan fening. Od njega benefite treba da očekuju Tomislavgrad, Livno… Funkcioneri HDZ ustupaju takav resurs bez naknade. To je apsurd da radite u korist vlastite štete”, kazao je Komšić za N1.

“Radite za interese drugih, zemalja, kompanija, obavještajnih službi. To sve sve udomaćilo u javnosti – da nemate reakciju kod ljudi”, poručio je u Danu uživo.

Komšić je kazao da nema problem da ljudi biraju koga god hoće. tT je dmeokratija.

“Pošujem rezultate HDZ i SNSD. Ali to ne znači da poštujem njihovu politiku. Glasači misle da je to dobro. To je veći društveni problem u odnosima u BiH”, izjavio je.

Te opcije dobijaju povjerenje glasača. To je demokratija, zaključio je Komšić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare