Komšić u Donjoj Gradini na obilježavanju 76 godina od proboja iz Jasenovca

Vijesti 22. apr. 202108:241 komentar
Podijeli:
Izvor: Antonio Bronić/Reuters

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić boravit će danas u Donjoj Gradini povodom obilježavanja 76 godina od proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac i Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u tom koncentracionom logoru i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

“Zločini u Jasenovcu su zločini širokih razmjera koje slobodno možemo nazvati genocidom i holokaustom i koje nikada ne smijemo zaboraviti. Odavati vječnu počast stradalim nevinim žrtvama naša je obaveza, kao i počast onima koji su u proboju izgubili svoje živote, ali su isto tako znali da život dostojan čovjeka a ne roba, vrijedi tek onda kada čovjek može slobodno živjeti. Fašizam, nacizam i slične ekstemističke ideologije koje žive čak i danas, u suprotnosti su sa voljom čovjeka da živi slobodno. Sa takvim ideologijama ne može biti vođena nikakva vrsta dijaloga, niti smije biti ispoljavan bilo kakav oblik tolerancije”, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Ističu da je društvo koje toleriše takve ideologije, zarobljeno društvo, a put da oslobođenja vodi jedino uz rizičan proboj u slobodu.

“Zato nikada ne smijemo dopustiti da nacionalne netrpeljivosti koje se produciraju od pojednih političkih elita prerastu u nešto više od toga, u neki novi oblik fašističke ideologije koja će ljude ponovo odvoditi u logore, kao što se to dešavalo i devedesetih godina u našoj državi, kao što ne smijemo ostati nijemi na svaki pokušaj komadanja naše države od strane velikodržavnih ideologija koje su zaslužne za postojanje Jasenovca”, naveli su iz Ureda člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar