Komšić: Ukrajina i BiH moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo EU

Vijesti 25. apr 202209:23 0 komentara
Željko Komšić
Željko Komšić (N1)

Ukrajina i Bosna i Hercegovina moraju istovremeno dobiti status kandidata za članstvo EU, jer bi u protivnom to ohrabrilo proruske snage u BiH da nastave sa još većom destabilizacijom zemlje i blokadama, izjavio je član Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Ekonomske posljedice

„Možda će nekome zvučati nategnuto, ali stepen proruske političke destrukcije u Bosni i Hercegovini jednak je onome u Ukrajini. U tom smislu se ne možemo tješiti time što ne pucaju po nama ako je već jasno da razaraju državu i dezavuišu sve što bi bilo od koristi i za državu i za sve njene građane. Zato BiH i Ukrajina u paketu moraju dobiti kandidatski status“, rekao je Komšić u intervjuu za portal Autonomija.

Ocijenio je da BiH zbog agresije Rusije na Ukrajinu trpi velike ekonomske posljedice jer je došlo do naglog povećanja cijena roba i osnovnih životnih potrepština izazvanih tržišnim zemljotresom, ali da su značajnije političke posljedice.

„Iskreno govoreći, stvari se polako kristališu: veoma jasno su se pozicionirali proruski igrači okupljeni oko saveza Milorad Dodik – Dragan Čović. Njihove politike prema ruskoj agresiji na Ukrajinu ogoljene su do srži i to od njih samih. Potezima koje povlače, Dodik i Čović jasno su stali na stranu Rusije, što nije ni novost ili iznenađenje“, rekao je Komšić.

Po stepenu razaranja, po formi zločina i po političkoj prirodi ruske agresije na Ukrajinu Komšić smatra da se može povući jasna paralela sa BiH, a da je jedina razlika u tome što je Ukrajina dobila kakvu-takvu pomoć u oružju, dok braniocima BiH ne samo da je ta pomoć izostala, nego je bila i zabranjena.

„Morali smo se boriti tri godine, otimati oružje od agresora – u jednom periodu čak i dvostrukog agresora – kao i protiv pete kolone Fikreta Abdića. Tek na kraju rata smo dobili malu pomoć u formi NATO intervencije. I u tom smislu, opstanak BiH kao države u periodu 1992–1995. spada u red svetskih čuda“, rekao je Komšić.

Antiustavne aktivnosti Dodika

Na pitanje da li je Zapad nešto naučio iz ruske agresije na Ukrajinu i da li je konačno shvatio da su ključni izvor nestabilnosti regiona ruske ekspoziture na Balkanu – Srbija i entitet Republika Srpska, Komšić je odgovorio da se to najbolje vidi kroz poteze Zapada prema antiustavnim aktivnostima koje provode Milorad Dodik i vlasti Republike Srpske.

„U političkom smislu, za sada su jedino SAD i Velika Britanija bile konkretne, dok je Njemačka otpočela sa sporadičnim ekonomskim sankcijama. Sankcije koje su izrečene Dodiku nisu dovoljne. Dodik, naime, nastavlja sa svojom destabilizirajućom politikom i neće se zaustaviti“, rekao je Komšić.

Prema njegovim rečima, Dodikova najava prolongiranja donošenja antiustavnog zakona u Narodnoj skupštini RS, kojim se preotimaju nadležnosti države iz oblasti odbrane i formira Vojska Republike Srpske, samo je bacanje prašine u oči pojedinim zemljama članicama EU kako ne bi pratile SAD i Britaniju u sankcijama.

„Imam utisak da je nekada dovoljno da Dodik prospe čistu obmanu, koju pojedini iz EU sa zadovljstvom prihvate“, rekao je Komšić.

Cijeli intervju sa Komšićem pročitajte na portalu Autonomija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!