Komšićev prijedlog Tegeltiji i Šeraniću

Vijesti 30. mar 202114:41 2 komentara
AFP

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio je predsjedavajućem Vijeća ministara BiH Zoranu Tegeltiji prijedlog za uvođenje novih mjera kontrole svih osoba prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu, te ministru zdravstva i socijalne zaštite RS Alenu Šeraniću molbu za koordinaciju mjera za sprečavanje pandemije koronavirusa. Prijedlozi su upućeni nakon sastanka sa delegacijom Vlade Kantona Sarajevo koji je krajem prošle sedmice održan u Predsjedništvu BiH.

Kako je saopćeno je iz Komšićevog kabineta, povodom sastanka koji je održan u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, a na kojem je prisustvovao i premijer Kantona Sarajevo Edin Forto, Komšić je Tegeltiji uputio na razmatranje prijedlog uvođenja novih mjera kontrole svih lica prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu.

„Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije, kroz niz mjera koje su zakonski moguće. Jedna od takvih mjera je i uvođenje obaveznog PCR testa prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu za sva lica, kako bi se u narednom periodu smanjila mogućnost dodatnog unosa i širenja koronavirusa“, naveo je Komšić.

„Mjera obaveznog PCR testiranja prije ulaska u Bosnu i Hercegovinu je jedna od tema o kojoj smo razgovarali na gore pomenutom sastanku, uz doneseni zaključak da Vam se uputi zahtjev da takav prijedlog razmotrite, i odluku o tome donesete u najkraćem mogućem roku na nivou države Bosne i Hercegovine. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete donijeti ispravnu odluku koja je u interesu svih građana Bosne i Hercegovine“, istakao je u prijedlogu upućenom Tegeltiji član Predsjedništva BiH.

Komšić je u dogovoru sa delegacijom Vlade KS zatražio od ministra zdravstva i socijalne zaštiteta eniteta RS da se u narednom periodu koordiniraju aktivnosti Ministarstva zdravstva i socijalne zaštite RS sa nadležnim institucijama države Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine i nadležnim kantonalnim organima.

„Bosna i Hercegovina se nalazi u najtežoj zdravstvenoj situaciji od početka COVID pandemije, i neophodno je da svi nivoi vlasti aktivno učestvuju u suzbijanju pandemije kroz koordiniran nastup. Mjere koje se donose bez koordinacije na nivou ministarstava i kriznih štabova, mnogo puta ne donose željeni rezultat. Bez obzira na administrativne jedinice u našoj državi, kretanje stanovništva je vrlo teško kontrolisati, a samim time i prenos koronavirusa, ukoliko se mjere ne donose koordinirano, zajednički. Imajući u vidu epidemiološku situaciju u kojoj se nalazi cijela država, oba entiteta i niz kantona, siguran sam da ćete razumjeti potrebu da se ostvari bolja komunikacija i koordinacija vašeg ministarstva i kriznog štaba sa nadležnim organima iz Federacije BiH i kantona, a sve kako bi zajedno imali efikasnije rezultate u borbi protiv koronavirusa“, naveo je u prijedlogu Komšić.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare