Komšićev savjetnik: Dodik pognute glave ide u RS, jedini mu uspjeh – harmonika

Vijesti 31. aug 202218:29 2 komentara
Albin Zuhrić (N1)

Albin Zuhrić, savjetnik Željka Komšića, u razgovoru za N1 kazao je kako smatra da će visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuti izmjene Izbornog zakona koje bi išle u prilog HDZ-u BiH. Također, zaključio je kako je ovaj saziv Predsjedništva BiH uradio dosta s obzirom na blokade i opstrukcije jednog od članova, Milorada Dodika.

Generalni sekretar Demokratske fronte Dženan Đonlagić i potpredsjednik Zlatan Begić danas su bili u OHR-u u okviru novih konsultacija za izmjene Ustava i Izbornog zakona BiH. “Ovo je kukavički čin. Mi nećemo voditi ljubav s Schmidtom iza zatvorenih vrata na temu stvaranja Palestine u ovoj zemlji”, rekao je Begić ljutito. Vaš komentar?

Mislim da su te njihov izjave rezultat neke druge stvari, a ne samog nepojavljivanja Schmidta na razgovorima. On je pronašao vremena da se sastaje s hrvatskim dužnosnicima, na Bledu je o unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine razgovarao sa ljudima iz stranih država, a ovdje nije imao vremena da razgovara s ljudima koji bi trebali dići ruke. On se ne želi konsultovati sa ljudima koji su izabrani od građana.

Lično sam mišljenja da je odluka o izmjeni Izbornog zakona donesena i ona će apsolutno ići u pravcu davanja koncesija HDZ-u, kako bi se oni odobrovoljili. HDZ se ne može odobrovoljiti, oni će samo imati sljedeći zahtjev.

Mislim da je dobro praviti politički pritisak u ovakvim situacijama. Trebamo se boriti za svoju sudbinu. Protekli protesti su bili spoj nezadovoljstva ljudi iz raznih sfera života. Ako bi se ušlo u smjeru koji je suprotan evropskim standardima građani neće biti sretni.

Zbog čega tvrdite da će Schmidt ići u korist HDZ-a?

Nismo nikada čuli prijedloge koji ne ide u korist HDZ-a. Mislim da HDZ nije bio u pravu ni u jednom prijedlogu. Neka nam samo pokažu koji je prijedlog HDZ-a u skladu sa evropskim principima, mi ćemo ga prihvatiti. Ako Schmidt krene nametati odluku to bi moglo biti samo prije izbora.

U slučaju nametanja ovakve odluke, hoćete li pozvati građane ispred OHR-a?

Nisam siguran da li ćemo ih tada trebati pozivati. Siguran sam, da ako se krene u tom smjeru, da ćemo i mi učestvovati u tome i da treba biti što veći broj političkih faktora da se usprotive.

Je li moguća građanska država i kako zaštiti prava konstitutivnih naroda?

Građanska ideja države, za koju se mi zalažemo, ideja je u kojoj je svaki građanin, bez obzira na njegovo opredjeljenje – zaštićen. To je kao u zemljama EU samo što u nekim državama postoji izuzetak, i mi se tome ne protivimo, gdje se štiti kultura ili jezik pojedine etničke grupe. Mi trebamo biti zaštićeni kao građani BiH, a ne kao pripadnici nekog naroda. Ne kažemo da se preko noći dolazi do građanske države, ali bi prvi korak bio da se implementiraju presude evropskih sudova i Ustavnog suda BiH. Korak nazad bi bio ovaj prijedlog Schmidta koje on nikada nije opovrgnuo.

Jeste li zadovoljni onim što je uradio Komšić u ovom mandatu u Predsjedništvu BiH? Da li je Dodik možda bio “tvrd orah” za njega?

Dodik se ne čini “tvrd”, po meni ide pognute glave u RS. Dodik je obećavao da će blokirati odluke, pa su prolazile. Govorio je da će učestvovati u odlukama, pa ih je blokirao. Govorio je da neće dolaziti u Predsjedništvo, a onda je dolazio… On ima dobar razlog zašto nije opet kandidat za ovu funkciju. Jedini uspjeh mu je što je krišom unio harmoniku u Predsjedništvo.

Predsjedništvo u ovim uslovima koje je imalo, sa Dodikom u njemu, nije moglo bolje funkcionisati, a vjerujte da bi gore funkcionisalo da je u njemu bio i Čović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare