“Konačna presuda Simatoviću i Stanišiću mogla bi biti tek za dvije i pol godine”

Vijesti 30. jun 202111:51 > 12:29 0 komentara
N1

U Hagu će danas biti izrečena presuda dvojici bivših visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću poslije ponovljenog suđenja, a glasnogovornica Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu Helena Eggleston, za N1 je kazala, da tuženi imaju pravo da budu prisutni na izricanju presude, uživo ili putem linka.

Mehanizam je omogućio, kako je rekla, i stranama u postupku i optuženim, da budu prisutni danas. Također, očekuje se da će i Pretresno vijeće biti prisutno uživo u sudnici.

Zavedeno više od 6.300 dokaza

Do 45 minuta se očekuje da će trajati današnje izricanje presude.

“Simatović i Stanišić su prebačeni u pritvorsku jedinicu Mehanizma u Hagu, a po nalogu Vijeća koji je naložio da se vrate do 24. ovog mjeseca”, kazala je Eggleston.

Koliko možemo očekivati da će trajati drugostupanjski postupak ukoliko ga bude?

“Strane u postupku imaju pravo uložiti žalbu, bilo timovi odbrane ili Tužiteljstvo. Po procjenama za predmetima, ako bude žalbe, očekujemo da može trajati oko dvije i pol godine”, navela je.

Podsjetila je da je samo ponovljeno suđenje pred Mehanizmom trajalo negdje oko četiri godine. Saslušano je oko 80 svjedoka u sudnici i zavedeno više od 6.300 dokaza u sudski spis.

“Danas se čeka prvostupanjska presuda. No, što se tiče samog rada mehanizma ovo je posljednji predmet koji se sada vodi pred Mehanizmom u Hagu a vezan je za predmete koje smo naslijedili od Međunardnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju. Mi imamo i ogranak u Tanzaniji koji nastavlja posao koji je naslijedio od Suda za Ruandu. Tamo također ima nekoliko predmeta koji se trenutno vode”, rekla je Eggleston.

Rad se nastavlja

Naglasila je da posao Mehanizma nastavlja, bez obzira na okončanje sudskog dijela posla.

“Mi imamo jako važnih funkcija koje i dalje nastavljaju, koje se moraju nastaviti čak kada i sudski dio posla bude završen. Od podrške svjedocima, čuvanja arhive, do nadzora nad izvršenje kazne za osobe koje su sudjelovale u ova dva Tribunala i sada Mehanizma koje služe svoje kazne u zemljama Evrope i Afrike, te podršaka nacionalnim pravopsuđima koji sada nastavljaju taj rad na procesuiranju ratnih zločina“, zaključila je za N1 Eggleston.

Danas će u Hagu biti izrečena presuda šefovima Državne bezbjednosti Srbije Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću. Na prvom suđenju, poništenom na žalbu tužilaštva, oslobođeni su svake krivice.

Protiv dvojice visokih funkcionera Službe državne bezbjednosti Srbije tužilaštvo Haškog tribunala podiglo je optužnicu prije 18 godina. Uhapšeni su 2003. godine u Srbiji.

Optuženi su da su u ratovima u bivšoj Jugoslaviji učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje nesrpskog stanovništva s velikih područja Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Stanišić i Simatović optuženi su za usmjeravanje, organizovanje, opremanje, obučavanje, naoružavanje i finansiranje jedinica Državne bezbjednosti Srbije, koje su ubijale, progonile i prisilno premještale civile nesrpske nacionalnosti iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske od 1991. do 1995. godine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!