Konačno ujedinjeni – zajednički “neprijatelj” COVAX

Vijesti 25. feb. 202119:226 komentara
Podijeli:

Konačno ujedinjeni - zajednički "neprijatelj" COVAX. Svi su krivi, ali ne i oni - zaključak je današnjeg sastanka najviših državnih i entitetskih dužnosnika. Zašto se čekalo na izravnu nabavku - odgovor imaju spreman. Nisu, kažu pronašli veledrogeriju koja bi vakcine uvezla. Ništa dakle nije do nas.

Ukoliko COVAX probije rok za isporuku vakcina, a to je prvi kvartal ove godine, uslijediće tužba i zahtjev za nadoknadu štete, kazao je domaćin sastanka, predsjedavajući Predsjedništva Milorad Dodik.

“Nije pokazana diplomatska nemoć, pokazana je činjenica da smo naivno vjerovali programu COVAX-a koje su kreirale Ujedinjene nacije, i na taj način smo sve učinili.”

Željko Komšić, član Predsjedništva BiH je poručio: “Očigledno je da te vakcine na tržištu mogu postići veću cijenu nego što je to u ugovoru koji su potpisali sa BiH i to se već radi, po svijetu hodaju mešetari sa torbama punih novca i kupuju te vakcine.”

Zašto se i Federacija BiH nije priključila toj utrci, odgovor dobili nismo, jer je premijer Federacije BiH, u koju do sada nije stigla niti jedna doza samo prošao pored novinara. No iskustva sa aferom Respirator u kojoj je Novalić optužen provukla se i kroz današnji sastanak.

Zašto ljudi koji obavljaju dužnost nemaju hrabrost, ako nemaju hrabrost, zašto ne podnesu ostavku? Kakvo je opravdanje da neko kaže, mi smo imali aferu oko Respiratora mi ne želimo da nabavljamo vakcine?

“To nije opravdanje, svi moraju da rade svoj posao. Danas sam ja rekao na sastanku. Pozovite i urede za borbu protiv korupcije, i sve inspekcijske organe, i sve moguće kontrolne mehanizme samo da dođemo do vakcine”, izjavio je Šefik Džaferović, član Predsjedništva BiH.

O cijeni nabavljenih vakcina u RS već se diskutuje, no premijer Višković najavljuje nove nabavke, kaže pregovara se sa svim proizvođačima. Nude i FBiH da uveze vakcine preko Krajina lijeka.

Kako ste ga obezbjedili?

“Zato što smo radili kao entitet, i što nismo radili preko zajedničkih institucija. Već smo prve količine vakcina dobili, 28.februara dolazi još 20.000, sutra ću dobiti informaciju, mi to pitanje rješavamo”, kazao je Radovan Višković.

Riješeno je i da Federacija BiH prihvati donaciju Srbije, 5.000 doza za zdravstvene radnike. Džaferović kaže, pomoć je dogovorena između predsjednika Srbije, i predsjedavajućeg predsjedništva, koji se konsultovao sa njim.

“Ja sam mu kazao ovako. Gospodine Dodik ti si predsjedavajući Predsjedništva: Što se mene tiče u ime BiH možeš da pribavljaš međunarodnu pomoć, onako kako sam je ja pribavljao na početku pandemije”, istakao je Džaferović.

“To je pet hiljada doza, ali svejedno hvala predsjedniku Vučiću i Srbiji na toj ponuđenoj pomoći”, dodao je Komšić.

I to je u ovom trenutku najizvjesnija isporuka vakcina. Iako je ministrica spoljnih poslova juče najavila dolazak 100.000 doza preko EU, iz ambasade Austrije koja je zadužena za BiH danas poručuju: “Još uvijek je rano da iznosimo konkretne brojeve i podatke u vezi sa planiranim isporukama u pojedine zemlje.”

Oglasili su se i iz kompanije Pfizer, čija vakcina još uvijek nije stigla u BiH. Kažu BiH nema potpisan ugovor sa ovom kompanijom.

Sastanak u Predsjedništvu BiH sazvali su članovi Predsjedništva još juče, a došao je uoči sastanka predstavnika Savjeta ministara sa predstavnicima COVAX-a i Pfizera koji su optužili BIH da nije ispunila sve uslove za prihvat Pfizerovih vakcina. Preciznije 23.400 doza, koliko je trebalo u BiH stići sredinom ovog mjeseca.

Komentari

Vaš komentar