Konaković: Jedini dan u godini kad sam bliže Izetbegoviću nego Forti

Vijesti 05. jul 202217:59 > 19:00 4 komentara
N1

Elmedin Konaković, prvi čovjek Naroda i pravde, kazao je za N1 kako je dan "Parade ponosa" jedini dan u godini gdje je u mišljenju bliži SDA i njenom lideru Bakiru Izetbegoviću nego koalicionom partneru iz Naše stranke Edinu Forti. Također, komentarisao je odnose između stranaka "Trojke", te se dotakao i kandidature Denisa Bećirovića za člana državnog predsjedništva.

Najavljujete „ozbiljan“ izborni rezultat. Šta to konkretno znači u brojevima, mandatima, procentima? I šta ako to ne ostvarite?

Nakon prvog ciklusa, četverogodišnjeg, NiP je jedan od favorita za osvajanje izbora. Sigurno smo najjači u Sarajevskom kantonu, ali smo u vrhu i u ostalim kantonima. Nakon prošlih lokalnih izbora po brojevima smo bili odmah iza SDA i SDP-a. Ubjeđen sam da ćemo voditi procese u državi.

Šta ako ne ostvarite zacrtane ciljeve?

Ja sam kao lider stranke spreman nositi konsekvence i za manje neuspjehe, ali mislim da tome nema mjesta. Ne kažemo da ćemo biti duplo bolji od SDA, koja postoji 30 godina, ali ćemo napredovati…

Je li samo cilj srušiti SDA ili imate plan šta dalje?

SDA je sinonim za procese u BiH. U posljednje vrijeme više SDA govori o nama nego mi o njima. Možda jesmo previše govorili o SDA u početku. Naš cilj nije srušiti SDA, nego je cilj srušiti režim zbog kojeg odlaze građani iz BiH.

Plašite li se da bi nakon izbora mogle isplivati različitosti između stranaka koje su se okupile oko Denisa Bećirovića?

Unutar stranaka koje podržavaju Bećirovića bit će svega, bit će “frcanja” na sve strane, ali sam potpuno ubjeđene da Bećirović je najbolji kandidat za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. On je zaista simbol i sinonim promjene u BiH. S njim dolazi mnogo više optimizma i nećemo se s njim kockati. I on će, ako Bog da, biti pobjednik izbora.

Vaš koalicioni partner iz Naše stranke Srđan Mandić poručuje – NIP nas je prevario?

Na velikom bijelom platnu najuočljiviji je onaj mali dio koji je nagorio cigarom. Mnogo je toga što je Trojka promijenila. Posebno smo ponosni na pronatalitetnu politku i obrazovanje. Ono što se desilo u opštini Centar je pitanje kadrovskih politika.

Jeste li bili upućeni u to?

Nisam, naše opštinske organizacije imaju potpunu slobodnu. Forto i ja smo se danas dogovorili da odmah iza bajrama i Srebrenice (obilježavanja godišnjice genocida u ovom gradu) sjednemo i razgovarama o svim detaljima, kao što inače radimo. Nek se ne raduju oni koji se nadaju raspadu Trojke.

Bilo je napeto na relaciji između NiP-a, SDP-a i Naše stranke u vezi s održavanjem “Parade ponosa”. Uporno ste pokušavali da se distancirate od tog događaja?

Kad su dani povorke imam iste stavove uvijek. Možda je to jedini dan u godini kad sam bliže Izetbegoviću nego Forti. Mi kao konzervativna stranka ne podržavamo promociju seksualnosti. Ali jesmo za evropske vrijednosti. I u EU ima država koje su protiv toga. Mi paradu smatramo promocijom seksualnosti. Ta dva, tri dana svaki put ponavljam svoj stav. SDA nas optužuje da smo mi organizatori te parade, nemam kapacitet da zaustavimo povorku. Priča o povorci počinje 2016. sa Semihom Borovac iz SDA koja je rekla da su to potpisali.

Je li primjereno da ministar Adnan Delić sa stranice ministarstva šalje lične poruke i stavove o nekom događaju koji se njemu ne dopada?

On šalje sa te stranice i druge stavove. Ništa loše nije niko rekao.

Da li ste se oglasili u vezi sa performansom ispred NPS-a? Šta je za vas incident, performans ili negov prekid?

Za mene je incident sam performans. Sa kćerkom od 5 godina prolazim često tom rutom, šta da sam naišao kad je hodao nag muškarac? I sam performans nije imao dozvole resornog ministarstva. Zaista ga smatram incidentom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare