Konaković o reakciji VSTV-a: Nećemo prestati govoriti bez obzira na upozorenja

Vijesti 25. nov 202221:06 0 komentara
NiP

Dan državnosti Bosne i Hercegovine obilježen je i u Tešnju svečanom akademijom u organizaciji Naroda i Pravde. Historijski čas i prigodan umjetnički program podsjetili su na hiljadugodišnju državnost, prijelomne događaje iz burne prošlosti i izazove koji stoje pred današnjim generacijama, a lider NiP-a Elmedin Konaković poručio je i to da neće prestati kritikovati korumpirano pravosuđe te da je to temelj suvereniteta države.

Konaković se u svom obraćanju osvrnuo na aktuelne izazove koji stoje pred današnjom Bosnom i Hercegovinom. Vlade u tehničkom mandatu godinama, blokirana zakonodavna vlast, korumpirana sudska vlast kao i vanjski ataci, ključni su izazovi za suverenitet BiH, kazao je Konaković.

Osvrćući se na izazovi pred kojima se nalazimo, Konaković je kazao kako je mogući demografski kolaps primarni prioritet za sve oni koji brinu o državi.

“Samo zdrava zajednica, koja vodi brigu o svom stanovništvu, koja kao takva garantira državnost i opstojnost, jeste naš cilj i zadatak. Tešanj je u tome svijetli primjer, uprkos tome što država ne da ne radi da olakša privrednicima, već radi suprotno“, kazao je Konaković.

U proteklim danima u BiH se intenzivno razgovara o formiranju vlasti koja će se morati uhvatiti u koštac sa nagomilanim problemima u BiH, kao i sa složenom političkom, ekonomskom i sigurnosnom situacijom u Evorpi i svijetu.

“Danas smo hrabri da ponudimo jednu potpuno novu politiku u kojoj ne dominira konflikt koji u BiH služi političarima populistima da se pozicioniraju, zarade svoje velike plate i dobiju još pokoji mandat a da od takve politike građani BiH nemaju ništa. Mi smo danas ponovo hrabri i spremni da izgradimo jednu potpuno novu političku paradignu, da pravimo mostove sa onima sa kojima je to teško zbog svih procesa u našoj historiji ali je to jedini mogući put da naša zemlja krene putem euroatlantskih integracija što je naš cilj“, istakao je Konaković.

Odbacio je sve navode o bilo kakvim nagodbama, ucjenama i nekim ustupcima i trgovinama. Prvi dio sporazuma odnosi se na euroatlantske integracije koje ne bi trebale biti sporne nijednoj strani koja će, kako je najavljeno, u ponedjeljak popisati okvirni sporazum. Konaković je rekao i da postoji visok stepen saglasnosti o određenim socio-ekonomskim reformama, a posebno o rasterećenju privrednog sektora i boljim pravim radnicima.

“Treća stvar o kojoj želim govoriti jeste reforma pravosuđa, od jučer je to potvrđeno, najveći problem našeg društva. Maloprije sam vidio reakciju VSTV-a upućenu nama, čini mi se direktno meni, a u vezi s odlukom sudije Branka Perića i gdje nas kritikuju što smo uperili prstom u sramotnu i skandaloznu odluku. Ako izanalizirate šta je i kako komentarisao ovaj proces, na koji je način sam Branko Perić prije godinu ili dvije javno komentarisao propuste pravosuđa u slučaju Memić, i kad vidite jučerašnju presudu vidite o kakvom koruptivnom pravosuđu se radi. Mi ne govorimo samo o slučaju Memić, govorili smo i o slučaju Dragičević, podsjećamo i na sramotnu činjenicu da ni godinu dana nakon smrti bebe Džene Gadžun nema tužilačke odluke o ovom slučaju. Ne postoji ozbiljan političar koji leži dan zatvora za pronevjeru i političku korupciju, a prva smo zemlja u svijetu po korupciji, posebno u segmentu javne uprave. O takvom pravosudnom sistemu govorimo, o sistemu u kojem postoje privatni predsjednici sudova, privatne sudije, tužioci, i mi nikad nećemo prestati govoriti o tome bez obzira na upozorenja. Bez pravednog društva suverenitet BiH bit će dodatno ugrožen i to društvo nema šansu ni da preživi a kamoli da se razvija i putuje ka porodici zdravih društava“, kazao je Konaković poručivši da je ponosan zbog činjenice da pripada grupi ljudi koji znaju ne samo kako se brani već i kako se gradi država.

VSTV: Sudija Branko Perić profesionalno donio presudu u predmetu ‘Dženan Memić’

Iz Naroda i Pravde istakli su i to da ovogodišnjim obilježavanjem Dana državnosti potrebno posebno ukazati na ulogu razvoja privrede u jačanju državnosti naše zemlje, ističući Tešanj kao važnu tačku pokretanja velikih i značajnih privrednih procesa.

Prisutnima su se obratili Mesud Ajanović, predsjednik Kantonalnog odbora Naroda i Pravde ZDK, koji je u Tešnju bio i domaćin svečane akademije. On je u svom izlaganju istaknuo jednu od posebnosti Tešnja koji u svom grbu ima knjigu. Kult knjige na ovim prostorima se posebno njeguje, kako kroz usmjeravanje kao obrazovanje mladih, tako i kroz značajnu podršku učenicima i studentima, a u svemu ovome značajnu ulogu ima i Biznis Centar “Jelah-Tešanj“.

“Opredijeljenost, privrženost i ljubav tešanjskih privrednika prema državi BiH se pored redovnog plaćanja poreskih obaveza, kontinuiranog povećanja prihoda i broja zaposlenih te iznimne društvene odgovornosti najslikovitije prikazuje kroz izgradnju i podizanje najveće izrađene zastave BiH koja je podignuta na jarbolu visokom 70 metara. Primjer Tešnja nam daje nam za pravo da budemo optimistični, da ljubav prema državi, pošten i predan rad, uz nesebičnu razmjenu i njegovanje znanja, uvažavanje i poštovanje rada i radnika, predstavljaju ključnu garanciju državnosti jedine nam domovine BiH“, poručio je Ajanović.

Magistar socioloških i doktor političkih nauka Edhem Muftić, višegodišnji predavač na Univerzitetu u Tuzli, održao je historijski čas sa posebnim fokusom na okolnosti u kojima je održano prvo zasjedanja ZAVNOBiH-a. Prošlost Bosne i Hercegovine, njena multietničnost, međusobno uvažavanje i poštovanje sigurno su recept ne samo za nas danas već i za cijelu Evropu.

Inžinjer rudarstva i predsjednik Glavnog odbora Naroda i Pravde Dejan Kovačević u svom je izlaganju istaknuo da borba za opstojnost ove zemlje nikada nije prestala, kao i da se ovdje i na ovim prostorima vode konstantne razne borbe.

“Najteže i najvažnije su one da bi se sačuvao njen integritet i da se granice njene državnosti ne mijenjanju. Zašto je važno da čuvamo sve što imamo, i da na temeljima svega onoga što imamo, posebno našeg prirodnog bogatstva gradimo budućnost, čuvajući i njegujući resurse koje imamo, ne prodajući ih u bescijenje i ne odricati se onoga što je naše“, kazao je Kovačević posebno se osvrćući na pitanje energetske nezavisnosti nađe države kroz opstojnost, razvijanje i napredak elektro-energetskog sektora koji se danas nalazi u teškom stanju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!