Konaković: Prema jednom prijedlogu Čović i Komšić bi mogli biti u Predsjedništvu

Vijesti 29. okt 202113:03 > 13:23 3 komentara
F.Z./N1

Nakon sastanka opozicionih lidera iz Federacije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim zvaničnicima u rezidenciji američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona, Elmedin Konaković, predsjednik Naroda i pravde istakao je da da bezrezervno podržavaju brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava i o tome niko nema dilemu.

Situacija je malo atipična ali raditi se mora, istakao je Konaković.

“Čini mi se da su malo dinamizirani ovi razgovori, vidimo to i po sastancima u različitim institucijama da HDZ, SNSD i SDA vode dinamične pregovore sa međunarodnom zajednicom u kojima u nekim dijelovima eventualnih izmjena Ustava mora učestvovati i opozicija i to je zapravo nekakva uloga ljudi koji su danas bili na sastanku. Ono što je bilo važno da čujemo iz prve ruke, jer prema izjavama Bakira Izetbegovića nikako ne možete shvatiti šta se tamo dešava. On svakih 15 dana promijeni svoj stav o nekoj vrsti mogućih izmjena Izbornog zakona, nekad je za direktan, nekad za indirektan, nekada ni za jedan pa je bilo vrijeme da čujemo da li postoji neka agenda šta je konačan cilj i plan. Mogu reći jednu važnu informaciju da bezrezervno podržavamo brisanje tog etničkog prefiksa iz Ustava i o tome niko nema dilemu. To je samo onaj dio procesa u kojem bi opozicija trebala učestvovati, ostalo su tehnike u kojima bi vladajuća izborna struktura trebala ponuditi rješenje novog Izbornog zakona”, rekao je Konaković.

Naglasio je da su se možda određeni pomaci desili i da se iskristalisalo šta je to nemoguće.

“Čini mi se da su asimetrična rješenja nemoguća, da većina aktera s ove strane barem političke scene nisu za indirektan izbor u Parlamentu, a direktan u Republici Srpskoj. Tako da mi se čini da to nije realna opcija i da se bliže konceptu izbora direktnog članova Predsjedništva”, dodao je.

Istakao je da su vjerovatno puste želje Dragana Čovića da budu dvije izborne jedinice bez brisanja etničkog prefiksa.

“Ukoliko ipak izbrišete etničke prefikse i kažete da su neke dvije izborne jedinice u FBiH koje apsolutno ne mogu imati nikakve obrise trećeg entiteta i to je nešto čemu se mi suprotstvaljamo, to bi onda značilo da bismo mogli imati Komšića i Čovića u Predsjedništvu BiH. Zamislite taj scenarij i u tom bi slučaju svi kandidati i u RS i FBiH mogli biti svi njeni građani. Bilo bi interesantno da Bošnjaci legitimno izaberu Željka Komšića kao svog legitimnog predstavnika, a Hrvati Dragana Čovića. Vrijeme je pred nama vidjet ćemo šta će biti”, poručio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare