Konaković: Prijedlog NiP-a je uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH

Vijesti 21. jan 202214:08 7 komentara
Fena

Predsjednik Naroda i Pravde (NiP) Elmedin Konaković ocijenio je da je pitanje deblokade institucija u Bosni i Hercegovini najvažnije, ali da politički život ne može i ne smije stati zbog činjenice da postoji mnogo neriješenih problema, među kojima je i pitanje izmjene Izbornog Zakona BiH.

Konaković je na godišnjoj pres-konferenciji te stranke istakao da su u potpunosti odbili koncept etničke podjele zemlje na tri entiteta i učešće u bilo kakvoj vrsti razgovora o toj temi.

Sprječavanje izbornih prevara

Govoreći o izboru članova Predsjedništva BiH, kazao je da je prijedlog Naroda i Pravde uvođenje četvrtog člana Predsjedništva BiH iz reda ostalih građana, kao i da se sva četiri člana Predsjedništva BiH biraju glasovima sa prostora cijele BiH kao jedinstvene izborne jedinice.

“Opredijeljeni smo za institucionalno jačanje Izbornog procesa u kontekstu njegove transparentnosti i sprječavanja izbornih prevara. Mi smo za nastavak razgovora o ustavnoj i izbornoj reformi sa akterima koji ne ruše ustavni poredak ove zemlje, i pregovora koji vode ka deblokadi institucija“, istakao je Konaković.

Kazao je da od međunarodne zajednice traže pravedniji i odlučniji pristup u moderiranju razgovora.

“Mi smo za uvođenje i jačanje građanske komponente (Ostalih) u izvršnoj predstavničkoj vlasti Federacije BiH kroz omogućavanje biranja predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH iz reda konstitutivnih naroda i ostalih. Također smo za izjednačavanje prava i nadležnosti kluba Ostalih u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH s pravima i nadležnostima klubova konstitutivnih naroda”, naveo je predsjednik NiP-a.

Naglašava da je ta stranka za preciziranje zakonodavne uloge Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a da Dom naroda ima isključive nadležnosti nad zaštitom vitalnih interesa naroda i ostalih.

Konaković podvlači da su za onemogućavanje blokade rada institucija Federacije BiH kroz definiranje rokova za predlaganje kandidata za funkcije predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, definiranje rokova za imenovanje premijera i ministara u Vladi FBiH, kao i za imenovanje sudija Ustavnog suda Federacije BiH, te definiranje mehanizma prevencije blokada.

“Ukazivali smo i konstantno podvlačimo crvenu liniju kada je u pitanju državna imovina. BiH ima odlučujuću ulogu u rješavanju pitanja ne raspodjele, nego upotrebe državne i druge imovine, a imovina ostaje u isključivom vlasništvu Bosne i Hercegovine i ona je njen jedini titular “, naglasio je Konaković.

Zagovaraju uklanjanje sistemske diskriminacije

Dodao je da se državna imovina države može dati isključivo na upravljanje i korištenje nižim nivoima vlasti kroz donošenje državnog zakona u Parlamentarnoj skupštini BiH kojim će se definirati njeno korištenje, upravljanje, kao i pitanje restitucije i denacionalizacije.

Kako je rekao Konaković, NiP je uvijek transparentno iznosio stavove oko strateških pitanja za Bosnu i Hercegovinu te da ne prave dogovore o budućnosti zemlje iza zatvorenih vrata.

“Zagovarali smo stav produženja mandata OHR-a i pojačanog korištenja njegovih ovlasti. Pozdravili smo donošenje izmjena Krivičnog zakona BiH bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka u kontekstu zabrane negiranja genocida i ratnih zločina, te pozivali nadležne institucije na njegovu dosljednu implementaciju”,  kazao je.

Naglasio je da zagovaraju uklanjanje sistemske diskriminacije prisutne u ustavnom uređenju BiH, potvrđene obvezujućim presudama Evropskog suda za ljudska prava, kao i precizno određivanje prava koja se štite institutom vitalnog interesa naroda u zakonodavnim tijelima svih nivoa vlasti te institucionalno onemogućavanje blokade državnih institucija.

“Dakle, nismo protiv zaštite vitalnih nacionalnih interesa, ali jesmo protiv blokada države”,  istakao je.

Konaković je dodao da su opredijeljeni za jačanje građanskog karaktera društva i demokratske države po uzoru na dobre prakse uređenih demokratija, te da proces ustavnih promjena mora biti institucionalan i transparentan.

Govoreći o entitetu Republika Srpska, Konaković je kazao da im je ta administrativna jedinica u oštrom fokusu.

“Uspjeli smo podržati nekoliko značajnih projekata, a u proceduri je i zakon za podršku povratnicima u RS koji će omogućiti značajniji finansijski i projektni doprinos opstanku i razvoju povratnika. U budžetu KS u ovoj godini predviđena su značajna sredstva za podršku poratnicima, više od pet miliona KM”, kazao je Konaković.

Planovi za budućnost

Tvrdi da su politički prisutni u RS te da su svoje organizacije uspostavili u Janji, Višegradu, Zvorniku, Prijedoru, Srebrenici, Bratuncu…

“Posebnu pažnju posvećujemo Brčko distriktu. U stalnom smo kontaktu i posjetama, naše strukture iz Brčkog uključujemo u sva tijela rada i odlučivanja, a organizovali smo niz aktivnosti koje naglašavaju značaj Brčko distrikta za BiH, posebno u aktualnom trenutku. U Brčko distriktu ćemo i u narednom periodu biti sve prisutniji”,  dodao je Konaković.

Kazao je da su viziju Bosne i Hercegovine i planove za budućnost detaljno naveli u kongresnim dokumentima.

Posebno se osvrnuo na Političku akademiju Naroda i Pravde koju je pohađalo oko 140 mladih s područja cijele BiH i koja je iznjedrila desetine mladih budućih lidera.

Kada je razvoj stranke u pitanju, Konaković je kazao da je iza nas vrlo dinamična 2021. godina.

“Formirali smo 20 novih općinskih i gradskih organizacija, uspješno smo završili unutarstranačke izbore, održali Prvi kongres Naroda i Pravde te osnovali Političku akademiju i izveli prvu generaciju polaznika”,  zaključio je Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare