Konaković: Borba protiv pravosudno-političke mafije nikad neće prestati

Vijesti 24. nov 202211:51 6 komentara
F.Z./N1

Elmedin Konaković, predsjednik stranke Narod i pravda, reagovao je na današnju oslobađajuću presudu u predmetu Zijad Mutap i drugi, obrušivši se na sudiju Branka Perića kojeg je nazvao "specijalcem režima". Poručio je kako će "prvi cilj nove vlasti biti obračun sa kriminalom u pravosuđu".

Na zvaničnom Facebook nalogu Konaković je poručio kako ‘borba protiv korumpirane pravosudno-političke mafije nikad neće prestati’.

“Branko Perić, specijalac režima, oslobodio je danas optužene u predmetu ubistva Dženana Memića. Oslabađao je ranije Osmana Mehmedagića, skoro svi predmeti koji brinu režim u njegovim su rukama, sudija je naravno i u predmetu “Respirator”. “Slučajnom” metodom te predmete dobije uglavnom Perić. Tokom suđenja je vrijeđao tužioce, pomagao svjedocima optuženih, savjetovao ih javno, pred svima”, započeo je Konaković.

Dalje tvrdi kako režim panično zbog straha od gubitka vlasti koji je izvjestan, “suši” predmete, i ubrzano donosi odluke.

“Tako su donijeli i odluku u predmetu Nadin Smajlović da neće provoditi istragu. U slučaju malene Džene Gadžun godinu dana nema tužilačke odluke. Istrage o falsifikovanim diplomama stoje u ladicama, zastari su još neki predmeti korupcije o kojim sve zna cijela država. Nikad nećemo stati. Do zadnjeg daha ćemo se boriti za pravdu u ovoj zemlji. Ljudi poput Perića dodatna su motivacija da nikad ne stanemo i da srušimo do temelja ovu lopovsku vlast”, riječi su Konakovića.

Poručio je kako uz porodicu Memić ostaje do kraja i po svaku cijenu.

“Zbog njih me sramota što dišem isti zrak sa perićima, osmicama, dalidama, sabinama. Nikad nećemo prestati. Prvi cilj nove vlasti biće obračun sa kriminalom u pravosuđu, sa korumpiranim sudijama, tužiocima, policajcima. Bez tog obračuna, nema ovo društvo šansu da opstane”, napisao je Konaković na kraju.

Danas je, podsjetimo, Sudsko vijeće Suda BiH kojim je predsjedavao Branko Perić oslobodilo optuženog Zijada Mutapa, Alisu Ramić, Hasana Dupovca, Josipa Barića i Muamera Ožegovića.

Oni su se, između ostalog, teretili da su djelovali kao organizirana kriminalna grupa s ciljem prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8.2.2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.

Sudija Branko Perić je tokom današnjeg izricanja presude izjavio kako su se i Tužilaštvo i Sud suočili s teškoćama. U dokaznom postupku, naveo je, nisu saznali iz kojeg motiva se ova grupa udružila, koji je cilj niti kome su pomagali. Nije utvrđeno ni ko ni kako je nanio povrede Dženanu Memiću i Alisi Mutap.

Sudija Perić, obrazlažući presudu, kazao je da je ne može se na pretpostavkama graditi optužba. Dodao je kako je tokom postupka Tužilaštvo BiH imalo 29 svjedoka čija svjedočanja su bila beskorisna.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare