Konaković: Tražit ćemo novo brojanje glasova na svim nivoima vlasti

Vijesti 12. okt 202220:40 5 komentara

Gostujući u večerašnjem Pressingu na N1 lider stranke Narod i pravda i jedan od predvodnika ujedinjene opozicije Elmedin Konaković je kazao da će u zakonskom roku podnijeti zahtjev CIK-u za novo brojanje svih glasova.

Treba li HDZ za većinu?

“Tako je. Još nismo precizirali. Mi ćemo razgovarati sa strankama koje su parlamentarne, koje pristaju na koncept koji gajimo, transparentnost, projekat i na kraju raspodjela pozicija. Razgovarat ćemo sa HDZ-om kao nezaobilaznim partnerom. Mi smo javno rekli da pretendujemo na vlast, unesemo novu energiju i zaštitimo institucije. Niti se kome posebno nudimo niti dodvoravamo”, kazao je Konaković.

Na pitanje kada će sjesti sa Čovićem kazao je:

Vjerovatno vrlo brzo. Čekamo ovaj tromi i sumnjivi CIK. Mi ćemo tražiti novo brojanje listića kojih ima više od 400 hiljada. Tražit ćemo novo brojanje svih glasova na svim nivoima vlasti. Ovih dana ćemo podnijeti zahtjev. Postoje rokovi kada CIK objavi, zahtjev se podnosi u zakonskom roku kada dobijete rezultate. CIK je u RS naložio novo brojanje po svojoj procjeni, a ne po zahtjevu opozicije”, kazao je Konaković i dodao:

Mi ćemo u zakonskom roku podnijeti zahtjev za brojanje nevažećih listića i za brojanje svih glasova od kantona do Predstavničkog doma Parlamenta BiH. Ogroman broj glasova je u pitanju. Pogledajte TK, pogledajte preferencije pojedinaca. Zaključavana su izborna mjesta. Neke stvari su nikad viđene“.

Imate mnogo formalnih primjedbi, bit će mnogo na pojedinačnim mjestima. Ima ova suštinska konačna“.

“Tražit ćemo novo brojanje, ukoliko se utvrde finalne anomalije, možemo tražiti nove izbore”, ističe Konaković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare