Konaković za N1: SNSD, HDZ i SDA su uradili sve da se ne dogovore

Vijesti 08. dec 202118:52 > 19:59 1 komentar
N1

Elmedin Konaković predsjednik NIP-a bio je gost Dana uživo gdje je komentarisao aktuelnu političku situaciju u BiH sa posebnim osvrtom na izmjene izbornog procesa i pregovore koji se oko toga vode.

Vjerujete li da će se u zadanom roku doći do izmjena izbornog zakona, da li će incijativa uroditi plodom?

“Da budem iskren sve manje vjerujem da su bilo kakve izmjene izbornog zakona moguće na način kako to eskiviraju bratske stranke koalicije SDA, HDZ, SNSD, sad polako stičem dojam da su zaista uradili sve da se ne dogovore. Jer, tri stranke kojima ovi izbori neće odgovarati, ni bilo kakve promjene,  jesu upravo te stranke koje su na kolaciji već dugo i kod kojih sve funkcioniše osim onog što je interes države i građana.” odgovorio je Konaković.

Ubrajate li tu HDZ?
“Apsolutno oni su tu. Tri bratske. Sa nekim svojim interesima koje već dugo proklamuju. Oni imaju apsolutnu vlast. Pogotovo SNSD i HDZ. Njima se nigdje ne žuri. Imaju komotne pozicije. Opozicija im je glasna i snažna osim naravno ona HDZ-u.” kazao je.

Optužuju se opozicija da koči reformu izbornosg procesa?

“Kad god im nešto treba onda izvlače te argmuente i tu se vidi ta želje da se ne dogovore. Na samom početku je bilo puno više optimizma. Ono što je mene zbunilo je da su nama iz opozicije govorili o nekoliko modela i uvijek ima jedna strana koja to neće.” rekao je Konaković.

Dodik najavluje da bi SNSD mogao podržati HDz u bojkotu izbora

“Tu je Dodik napravio najveću grešku, rekao je “zatvoriću vam škole i nećete glasati”, pokazuje njegov opravdani strah od promjene vlasti u RS. Zato govorim da nikome od njih ne odgovaraju novi izbori pogotovo SDA i SNSD-u. HDZ nikad ne može imati ovoliko vlasti koliko ima sada. I sada u jeku krize imenuju jedni drugima sve što treba, nikada to nije zapelo. Pogledajte u FBiH, HDZ i SNSD sva imenovanja sve je odobreno u jeku najveće krize među njima. Ono što treba državi i narodu ne rade nikako.”

Jučer su predstavnici trojke razgovarali sa opozicijom u RS šta je bila tema?

“Upravo je izborni zakon bio razlog. Ovakav izborni zakon najmanje odgovoara nama iz opozicije ali i to je bolje nego neodržavanje izbora. Neodržavanje nas vodi u još dublju krizu i do izlaska naroda na ulice što im ne bih preporučio. Zaključili smo i da imamo još zajedničkih tema poput borbe protiv korupcije.”

Kandidat trojke za člana Predsjedništva?
“O tome smo prestali razgovarati zbog ove velike krize. To smo svjesno ostavili u drugom planu. Ne isključujem da se ne dogovorimo. Zajednički nastup na izborima je izvjestan, a da li će biti jedan ili dva za kandidata Predsjedništva to je manje bitno.” rekao je između ostalog Konaković u emsiji Dan uživo.

 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare