Konjhodžić: Nove podvrste omikron soja došle su u BiH, brže se šire

Vijesti 19. jul 202219:57 1 komentar

Nošenje maski i fizička razmak, ovog ljeta su, na stanci. No, ako je suditi prema novim brojkama zaraženih, kratko ćemo se opustiti. Svjetski stručnjaci već preporučaju uvođenje obveznog nošenja maski.

Evropa bilježi blizu 500.000 novozaraženih svakog dana, što je trostruko više u odnosu na kraj maja. Tri puta više oboljelih posljednjih dana registruje i regija. Ne u tolikom broju, ali evidencije oboljelih povećane su i u BiH. Međutim, ovakva situacija ne čudi, s obzirom na to da su mjere širom svijeta gotovo potpuno izostale tokom ljeta.

“Mislim da se narod previše opušta i da se veoma malo vodi računa o realnoj slici i epidemiološkoj situaciji. Možda je to uzrok dugog lockdowna, dugih restrikcija, ali mislim da bismo, generalno, trebali da povedemo više računa o trenutnoj epidemiološkoj situaciji jer je evidentno da iz dana u dan broj zaraženih raste”, rekao je Adis Kandić, direktor zdravstvene ustanove “Alea dr Kandić”.

Iako je klinička slika omikronovih varijanti, uglavnom, lakša, zaraza se među populacijom prenosi brže, jer novi sojevi mutiraju i probijaju imunitet i vakcinisanih i ranije zaraženih, pojašnjavaju stručnjaci.

“Upravo smo aploudovali najnovije rezultate, 22 virusa u kojima smo vidjeli i da su BA5, BA51, BA52, dakle nove podvrste omikron soja došle su u BIH. Za njih znamo da se malo brže šire i svaki naredni se brže prenosi od onog prethodnog”, rekao je Rijad Konjhodžić iz Centra za genetsku dijagnostiku ALEA.

Dok nadležni prate brojke oboljelih na dnevnom nivou, o novim mjerama rano je govoriti. Pogoršana je epidemiološka situacija i u gradu na Vrbasu, no bez obzira na bržu cirkulaciju među populacijom, umiruje to što ne rastu brojevi hospitalizovanih i preminulih.

“Kada upoređujemo epidemiološku situaciju danas i u prošloj godini, možemo vidjeti da smo pogoršanje epidemiološke situacije prošle godine imali u prvim nedjeljama avgusta, ove godine je to vidljivo u posljednjoj nedjelji juna”, kazala je Nevena Todorović, direktorka Doma zdravlja Banjaluka.

Izostajanje epidemioloških mjera u čitavoj regiji, ali i šire, tokom ljetnih putovanja rezultira pozitivnim testovima.

“S tim u vezi, mi kao Odjeljenje svakako preporučujemo našim osiguranicima da prilikom odlazaka na godišnje odmore poštuju epidemiološke mjere, ali i svakako da uzmu rješenje o zdravstvenom osiguranju u slučaju da dođe do pogoršanja zdravstvenog stanja, ili da budu eventualno pozitivni prilikom dolaska na odredište kako bi imali zdravstveno osiguranje”, rekao je Sead Šadić,  iz Odjeljenja za zdravstvo Brčko distrrikta.

Dok preležani omikron za sobom ostavlja slab imunitet, dostupne vakcine ne pokazuju otpornost prema novim sojevima, zbog čega određeni proizvođači testiraju nove verzije koje bi trebalo da budu spremne do jeseni. U međuvremenu iz Svjetske zdravstvene organizacije pozivaju na uvođenje konkretnih epidemioloških mjera: “Sa sojem omikrona koji predvodi rastući talas virusa korona u Evropi, države moraju da ubrzaju imunizaciju i ponovno vrate mjere poput nošenja maski kako bi se izbjegle strože mjere s približavanjem jeseni i zime”.

Broj zaraženih raste, ali, podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je tokom ovog talasa u Evropi broj preminulih na dnevnom nivou oko 500, što je znatno niže u odnosu na zimu, kada je registrovano između 4.000 i 5.000 smrtnih ishoda.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare