Konjic Food Fest – prilika da domaći proizvođači predstave proizvode

Vijesti 12. okt 202219:07 1 komentar

U Konjicu se održava Food Fest 2022. Odlična prilika da proizvođači predstave svoje domaće proizvode, a ove godine učešće je uzelo 88 izlagača iz BiH .

Salate, džemovi, domaći sokovi, razni sirevi . Sve to proizvodi Sabaheta Boloban sa porodicom, i svi proizvodi su iz njihove bašte.

“Samo rad, djecu školujem, djeca su mi na fakultetima, završili. Može se živjeti, samo raditi i može”, kaže Sabaheta.

Arnela Rustić proizvodi med i razne kompote od voća. Kaže iz hobija je krenulo, da bi se danas razvilo u posao od kojeg se živi.

“Dosta je tu truda i ulaganja, ali se ipak isplati”, kazala je.

Konjic Food Fest godinama je prilika da domaći proizvođači predstave svoje proizvode. Tako na brojnim štandovima možemo pronaći domaće salate, džemove, ajvar, med, razne proizvode od meda, brojne trave ali isto tako razno voće i povrće. Također na jednom od štandova možemo pronaći I domaće rakije ali među njima je posebna ona koja se zove maksuzija .

Ivica Rajić je krenuo sa destilacijom prirodne šljivovice, a kasnije se posao proširio.

“Ja sam jedan od pionira u organskoj proizvodnji na vrijeme sam shvatio značaj svega toga, tako da sam već 14 godina vlasnik certifikata u organskoj proizvodnji, ovo što vidite je obiteljski posao, svi smo prema sposobnostima i kreativnostima uključeni u sve to”, kazao je.

Na sajmu se mogu pronaci i proizvodi od drveta, suho meso, prirodni sokovi, čajevi , ali i poslastice. Amresa Pirija pravi razne kolače i torte koje imaju autentičan dizajn .

“Ja sam to počela prvo amaterski, ustvari i sada smatram da sam amater. Oko 10 godina radim, radim kući, ništa profesionalno, ali volim dekoracije, ukrašavanje, a potrudim se i oko ukusa”, kazala je Amresa.

Konjic Food Fest je svake godine je sve posjećeniji a građani sve više povjerenja daju domaćoj proizvodnji.

A nudi bogatu ponudu slanih i slatkih jela, brojnih domaćih proizvoda, kestenijadu, a ove godine organizovano je i takmičenje u pravljenju tufahije od jabuka uzgojenih u konjičkim voćnjacima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare