Konstantna retorika podjela, šta rade građani?

Vijesti 29. apr 202119:01 2 komentara
N1

Retrogradna politička retorika, vlastiti a ne interesi građana - ukratko je osvrt američkog ambasadora Erica Nelsona na aktuelnu konfliktnu situaciju koju su kreirali bh. političari. Vrlo brzo dobio je odgovor Milorada Dodika, koji smatra da je ambasadorovo ponašanje nediplomatsko.

Rat, sukobi, otcjepljenja, mirni razlaz, crtanje granica, non-paperi. Riječi su koje proteklih sedmica dominiraju javnim prostorom. U sve se morala ozbiljno uključiti međunarodna zajednica. Američki ambasador Eric Nelson, političarima je, između ostalog, poručio:

Ovakvo skretanje pažnje služi interesima lidera, zadržavajući netransparentan i nejednak ekonomski i politički sistem koji ih bogati i održava njihov uticaj na štetu običnih građana i njihovih života. Na stolu se nalaze sankcije zbog destabilizovanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i korupcije“.

Bh. političke lidere na kompromis poziva prvi američki čovjek za Balkan Matthew Palmer. Vrijeme je da BiH postane funkcionalnija. Da političari rade transparentnije i odgovornije.

SAD ne podržavaju ni veliku Srbiju, ni veliku Hrvatske niti veliku Albaniju. Mi smo to sve prošli prije 20-25 godina. Ono što podržavamo je velika Bosna i Hercegovina. Definiram to ‘velika’ ne kao geografski pojam… Nego kao zemlju koja predstavlja dobru upravu. Transparentnost. Odgovornost. Prosperitet. Vladu koja isporučuje narodu Bosne i Hercegovine ono što mu treba. To je vizija velike BiH koja ima čvrstu podršku SAD-a. I mi smo tome predani“, naglasio je Matthew Palmer, prvi američki čovjek za Balkan.

Vrlo brzo reagovao je Milorad Dodik.

Primjedbe oko ‘punjenja džepova’ od strane domaćih političara, koje proizlaze iz pera ambasadora Nelsona, izlaze iz okvira dobre diplomatske prakse i dokazuju upravo naše tvrdnje da su strane diplomate u BiH preuzele ulogu domaćih političkih aktera, bez izbornog legitimiteta. Takav istup u bilo kojoj drugoj državi svijeta svakog ambasadora bi doveo u nezavidnu poziciju, ali BiH očigledno ni za ambasadora Nelsona nije dovoljno ozbiljna država ako on tako bezbrižno iznosi tako teške kvalifikacije“, komentarisao je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Upitali smo i građane čije to interese lideri političkih stranaka predstavljaju. I zašto se konstantno vraćaju retorici podjela, sukoba.

“Isključivo u svom interesu rade ništa u interesu građana, zataškavaju druge probleme sa tim svojim glupostima”.

“Oni ne misle uopšte o građanima nego jednostavno misle samo o sebi bar ovi koji su do sada na vlasti, ovo je sve gore i gore”.

“Oni rade za svoj džep, to je jedno, a drugo imate polupismenih i nepismenih ljudi koji za njih glasaju, a poštenog političara ja ga ne znam, možda ima u opoziciji, a ovo na vlasti bez obzira na konfesiju, vjeru to je sve go lopov”.

“Nisu to ni blizu stvarni probleme građana, građani imaju druge probleme, od Covida, vakcinacije, čuvanja zdravlja, održavanja posla, a sve drugo su njihovi interesi, samo da bi narod skrenuli s glavnih tema”, kažu građani Sarajeva.

Ipak građani su ti koji donose konačnu odluku, političarima daju legitimitet da ih predstavljaju. I sam ambasador Nelson je to naglasio. No, građani to nerijetko zaborave, ili pak snažno oruđe koje imaju u rukama, još rjeđe koriste. Gotovo 50 posto ih se uredno ne odazove na dan izbora.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare