Konstituisane skupštine USK i Kantona 10, za ostale dogovore čeka se Sarajevo

Vijesti 14. nov 202218:05 0 komentara

Danas su konstituisane skupštine Unsko sanskog i Kantona 10. I to je prvi korak, a za onaj drugi izbor rukovodstva čekaju se dogovori u Sarajevu.

Konstituisana je skupština USK, potvrđeno svih 30 mandata, no ko će činiti većinu, odnosno, dati delegate u Dom naroda Federalnog parlamenta ovisi od pregovora koji se vode u Sarajevu. U narednom četvorogodišnjem sazivu participirat će predstavnici devet političkih stranaka.

Stranka demokratske akcije i Narodni evropski savez (NES) na općim izborima osvojili su po osam mandata.

SDP, Pokret za modernu i aktivnu Krajinu (PoMAK) i Demokratska fronta (DF) imat će po tri zastupnika. Narod i pravda (NiP) dva, dok će Stranka za BiH (SBiH), Laburistička stranka i Naša stranka u radu kantonalne skupštine učestvovati sa po jednim predstavnikom.

Ostanak na premijerskoj poziciji I brzo formiranje vlasti najavio je aktuelni kantonalni premijer Mustafa Ružnić koji dolazi iz NES-a, partnerske stranke Osmorke, ali i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić iz POMAK-a koji je ipak odlučio prihvatiti mandat u Skupštini Unsko-sanskog kantona što znači da Bihaću uskoro slijede i vanredni izbori.

U Kantonu 10, HDZ BiH bi mogao ostati u opoziciji. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Jozo Ćosić iz HDZ-a 1990 koji je i u prethodnom mandatu obavljao ovu funkciju. Za mandatara je predložen dosadašnji premijer Ivan Vukadin iz Hrvatskog nacionalnog pomaka.

Skupštinsku većinu trebali bi činiti HNP s pet zastupnika, HDZ 1990 s četiri zastupnika, SDA i SDP s po dva zastupnika, te Duško Radun iz Srpske sloge i Dragana Damjanović iz Srpskog jedinstva (SNPFBiH-SPS), što je ukupno 15 od 25 zastupnika, U HDZ ipak ne gube nadu.

Nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine Kantona 10 očekuje se kada klubovi zastupnika iz reda bošnjačkog i srpskog naroda budu konstituirani, obzirom da danas nisu uspjeli izabrati članove rukovodstva Skupštine.

U Klubu zastupnika iz reda bošnjačkog naroda su dva zastupnika SDA i dva SDP-a. U Klubu zastupnika iz reda srpskog naroda dva su iz SNSD-a i dva iz Srpskog jedinstva. U konačnici ako ne bude dogovora, bit će izvršeno žrijebanje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!