Konsultacije uoči mogućeg nametanja odluke OHR-a

Vijesti 26. aug 202219:41 1 komentar

Nastavljeni su razgovori u sjedištu OHR-a u Sarajevu, sa predstavnicima političkih stranaka. Rukovodstvo Naše strane nakon sastanka kratko za medije, na stolu nije bilo prijedloga niti bilo kakve odluke OHR-a. U međuvremenu iz HDZ ošto reagovali na pismo ministarice vanjskih poslova BiH koja je od međunarodnih zvaničnika zatražila da zaustave intervenciju Visokog predstavnika jer smatara kako bi izmjene Izbornog zakona koje on navodno namjerava nametnuti, išle u prilog HDZ-a i diskriminacije građana.

Bile su to samo konsultacije, kazali su nakon sastanka zvaničnici Naše stranke. Razgovaralo se o fuknkcionalnoj Federaciji BiH, političkim odnosima i tehničkim izmjenama Izbornog zakona koji je Visoki predstavnik svojom ranijom odlukom, djelomično dopunio.

Da li će se Visoki predstavnik u konačnici promjeniti Ustav Federacije i u onom dijelu koji se odnosi na raspodjelu mandata u Domu naroda FBiH, ni Edin Forto ni Damir Arnaut nisu mogli dogovoriti. Ono što je jasno iz dosadašnjih izjava kako će se do političkog dogovora teško doći. Dok stranke sa sjedištem u Sarajevu traže da se ustavna reforma dogovara nakon izbora, u HDZ smatraju da Šmit treba nametnuti legitimno predstavljanje.

O novim konsultacijama danas su se oglasili i iz HNV-a, a nakon sjednice Upravnog odbora. Kažu kako treba ohrabriti Visokog predstavnika da donese izmjene Izbornog zakona, ali na način da spriječi zloupotrebu nacionalnog izjašnjavanja kod izabranih zvaničnika, što je Šmit ranije i najavio.

Kada je riječ o popuni federalanog Doma naroda, Željko Komšić kaže kako svi oni koji su izabrani u kantonalne skupšrine i Predstavnički dom, mogu birati delegate u Dom naraoda, odnosno da se građanska i nacionalna legitimicija mogu pomiriti o čemu će sa Visokim predstavnikom razgovarati nareden sedmice.

U očekivanju nastavka konsultacija na koje je pozvan i HNV i ostale nevaldine organizacije, nastavljaju se lobiranja, ali i prepucavanja. Bisera Turković, akteulna ministrica vanjskih poslova i članica SDA u pismu upućenom PIK-u, zemljama članicama pokreta G7, traži da zaustave intervenciju Visokog predstavnika koje idu na ruku HDZ-a BiH. Ovu stranku nazvala je ekstremno desnom, i istakla da bi se prijedlogom izmjena Izbornog zakona dodatno diskriminisali Jevreji i Romi i da bi došlo do prezastupljenosti birača bosanskih Hrvata iz HDZ-a u Domu naroda.

Uskoro je na iste adrese upućeno još jedno pismo, Vjekoslava Bevanda, Biserinog kolege u Vijeću ministara i člana HDZ-a koji je njeno pismo nazvao neviđenom zloupotrebom državnih institucija. Podvlači i da ovo nije službeni stav legitimnih institucija BiH, i dodaje da je SDA ekstremno desna bh. islamska stranka čiji je jedini cilj očuvanje postojećeg stanje i dominacija nad ostalim..

U SDA i HDZ u kazali su nam kako poziv na sastanak sa predstavnicima OHR-a zvanično još nije stigao.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare