Koordinacije boračkih udruženja osudila poziv na oživljavanje “Herceg-Bosne”

Vijesti 22. mar 202217:10 2 komentara
Spomen-obilježje poginulim borcima Armije RBiH (Shutterstock)

Koordinacije boračkih udruženja koju čine: Jedinstvena organizacija boraca (JOB), Ratni vojni invalidi (RVI), Organizacija porodica šehida i poginulih boraca (OPŠIPB) i Zlatni ljiljani osudila je jučerašnje saopštenje HVIDRA-e Mostar u kojem se poziva na oživljavanje tzv. Herceg-Bosne.

“Ogorčeni jučerašnjim saopštenjem za javnost HVIDRA-e Mostar u kojem je, komentarišući novi propali pokušaj izmjena Izbornog zakona BiH, pomenuto udruženje pozvalo na oživljavanje takozvane Herceg-Bosne, odnosno ostvarenje ciljeva koji nisu realizovani ni agresijom na Bosnu i Hercegovinu, dužni smo reagovati i dotične podsjetiti da je paradržavna tvorevina Herceg-Bosna presuđena u Međunarodnom sudu pravde u Haagu, te da joj je mjesto na smetljištu historije, a nikako – vrijeme za njeno ‘oživljavanje'”, poručila je Koordinacije boračkih udruženja iz HNK-a.

Podsjetili su kako je tzv. Herceg-Bosni i liderima ove paratvorevine presuđeno 2017. u Haagu.

“Gospodo, udruženi zločinački poduhvat je presuđen 29. novembra 2017. godine i da je sreće danas biste se stidili ‘Herceg-Bosne’, a ne populistički prizivali ‘oživljavanje’. Poziv je to i na direktno rušenje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine, što je, podsjećamo, kažnjivo prema zakonima ove zemlje”, kazali su iz Koordinacije.

Također, zatražili od HVIDRA-e poštovanje za hiljade žrtava tzv. “Herceg-Bosne”.

“Imajte poštovanja prema hiljadama žrtava, porodicama koje su u udruženom zločinačkom poduhvatu izgubile najmilije, prema žrtvama torture iz zloglasnih logora ‘Herceg-Bosne’, prema ratnim-vojnim invalidima, koji su dali dijelove svoga tijela i svima koji su na svojoj koži sjetili brutalnost te pogubne politike. Okrenimo se budućnosti i zajedno gradimo Bosnu i Hercegovinu, zemlju u kojoj je uvijek bilo mjesta za sve”, stoji na kraju reakcije Koordinacije boračkih udruženja koju čine: JOB, RVI, OPŠIPB i Zlatni ljiljani.

Podsjećamo, u jučerašnjem saopštenju HVIDRA-e navodi se kako je “odbijanje postizanja rješenja oko Izbornog zakona od strane predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, na posljednoj sarajevskoj rundi pregovora, posljedni čin uništavanja BiH i jednostranog proglašenja jednonacionalne Bošnjačke Republike”.

Iz “Udruge hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata“, podružnice Mostar, između ostalog poručuju da se potrebno vratiti na postavke prije Washingtonskog sporazuma i proglasiti tzv. “Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu” koja bi imala izvršnu, zakonodavnu i sudsku vlast.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare